O Tu – svazek II. (2024)

Jakub Hussar. Kompletní audiokniha. Režie Vít Malota.

Čte  Jitka Ježková, Lukáš Hlavica.

Natočeno 2024. Vydal OneHotBook 16. 5. 2024 (1 CD MP3, katalogové č. AK551; EAN 8594169485515; celková délka nahrávky 13 hodin 19 minut). Ukázka k poslechu zde.

Série Coraabia #2

Pozn.: „Život na Ooně, jak jsem jej znala dříve, nadobro skončil…“  Ctihodná Tal Kusa-Gammah, první z dlouhé linie coraabských Pánů Těžby, pokračuje v líčení svého pohnutého života. Poté co byla uvězněna sadistickými Honty, dostala se zpět na svůj magrav. Nyní se však musí vyrovnat nejen s následky krutosti, která ji měla zlomit na těle i na duchu, ale také se skutečností, že jí její nejbližší mnohé tajili. Pokud nechce být jen nečinnou obětí okolností, je třeba, aby vzala osud do vlastních rukou.

Návrat do fascinujícího vesmíru Coraabie je jednou z nejambicióznějších českých science fiction poslední dekády. Tvorbě svého fiktivního vesmíru se Jakub Hussar věnuje už více než dvacet let. (anotace)

Lit.: Horáková, Nikol: Letí Talové vstříc osudu, nebo zkáze? In web Čteme české autory, 31. 8. 2024 (čtenářská recenze). – Cit.: Pouť vesmírem za vysněným Coraabem pokračuje. Tal Kusa-Gammah se vrací na mateřské plavidlo Oona, ale v nitru srdce tuší, že její život už nebude nikdy jako dřív. Tíží ji hrůzné zážitky ze zajetí i vidina nejisté budoucnosti. Zásoby se tenčí a schyluje se k občanské válce.

Když se navíc na radaru objeví neznámá planeta, o níž se kupecké mapy nezmiňují, a která značně vybočuje z plánovaného kurzu, čelí národ Talů obrovskému dilematu… Měli by zakotvit na tajemném a neprobádaném skládkosvětě, nebo se nadále hnát za pouhou vidinou domova?  (…)

Forma vyprávění z prvního svazku zůstává zachována, tj. ich-forma minulého času s hlavní hrdinkou coby narátorkou (výjimku tvoří dodatek, kde se k zaznamenaným událostem vyjadřuje nálezce Gamminých zápisků). Pakliže se k druhé části příběhu dostává posluchač s delším odstupem, vůbec to nevadí a poměrně brzy naskočí zpět do zajeté brázdy.

Kvalitní sloh zřídka naruší opakování slov, a přestože se již nekoná takový wow efekt, děj si nepochybně polepšil v dynamice. Ne že by nabral vyloženě překotné tempo, ale potěší větším množstvím bojových scén a šokujících zvratů.

(…) V minulém díle jsme se kromě rodu Kusa mohli seznámit i s mírnými Makkáry nebo krvelačnými Honty, nyní se do popředí díky překvapivé alianci dostávají drsní Borové. Naprostou většinu popisovaného prostředí bohužel opět tvoří lodní prostory, z nové sféry se zatím odkrývá poskrovnu.

Tal Kusa-Gammah si navzdory přibývajícímu věku udržuje určitou míru naivity, jež mívá tendence se jí posléze vymstít. A zatímco nese poctu i břemeno spojené s titulem Paní Těžby, uvědomuje si, že se v zájmu přežití stává stejně nelítostnou jako její otec. V roli protagonistky vyniká autenticitou, nepůsobí ovšem příliš proaktivně. Je zkrátka trpitelkou zmítanou vrtochy osudu a pozorovatelkou hrdinských skutků, než že by se na celkovém směru dění nějak významně přičinila. (…)

Projevu interpretky Jitky Ježkové promlouvající hlasem Gammah nechybí emoce a ukazuje v průběhu fiktivních let hned několik tváří ústřední postavy (nadšené děvče, zlomenou dívku, sebevědomou ženu i letargickou stařenku). Přínos Lukáše Hlavici spočívá ve ztvárnění palubního interwaru, rovněž předčítá úryvky mezi kapitolami a vsuvku od objevitele deníků. Hudební (většinou melodicky industriální) doprovod odpovídá stylu předchozí audioknihy.

0 TU považuji za smělý počin světového formátu, na kterém bych rozhodně nešetřila superlativy – ačkoliv se povaha hlavní hrdinky, pomalejší rozjezd a hořkosladký závěr nemusí zamlouvat každému.

Jakub Hussar budí dojem pozoruhodně ambiciózního muže mnoha talentů. Vystudoval režii a scenáristiku na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku, na níž příležitostně vyučuje, a založil inovativní reklamní agenturu HAZE, kde zastává funkci kreativního ředitele. V roce 2021 mu vyšel u nakladatelství Argo dvoudílný sci-fi román 0 Tu, odehrávající se v rámci vymyšleného univerza Coraab. Z odlehčenějšího soudku publikoval Mudroprdy (2023, Mystery Press), čili fakta a zajímavosti ze světa, vesmíru, vědy nebo historie. Dle dostupných edičních plánů se právě kromě Mudroprdů 2 připravuje i další „historická“ science fiction, tentokrát s názvem X-TAL.

Subjektivní názor: Asi teď budu znít trochu jako sadista, ale upřímně jsem čekala Gammin úděl mnohem tragičtější… Přesto hodnotím 0 TU – svazek II ještě o ždibec lépe než svazek I, neboť se mi zdá vyzrálejší, napínavější, všechno se nakonec krásně propojilo. Vadí mi akorát, že závěrečné rozuzlení proběhlo spíše mimoděk a celkově mi poslední oddíl připadal zbytečně urychlený. Vynikající audioknižní zpracování každopádně činí z jinak náročné četby velice pohodový poslech. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)