Ada (2024)

Veronika Jonášová. Kompletní audiokniha.

Čte Miroslav Táborský, Marie Štípková.

Natočeno 2024. Vydalo Tympanum, září 2024 (MP3, celková délka 8 hod. 50 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Je důležité najít svoje kořeny… Román je inspirovaný osudem autorčiny německé praprababičky, jejíž rodina v květnu 1945 prošla nechvalně proslulým internačním táborem pro Němce v Nových Hodolanech, přezdívaným Hodolanské peklo.
Mladá novinářka Anastázie prochází osobní i profesionální krizí, hledá proto útočiště u své milované babičky. Jednou jí začne babička vyprávět o osudech rodiny. Její vzpomínky na poválečné dny jsou protkány líčením hrůz, které zažívali němečtí obyvatelé Olomouce. Na několik tisíc jich bylo internováno a nejméně 235 zemřelo v nechvalně proslulém táboře v Nových Hodolanech, přezdívaným Hodolanské peklo. Touto děsivou zkušeností prošli i babiččini nejbližší, kteří byli posléze odsunuti do Bavorska. Příběh, jenž se postupně rozvíjí před užaslýma očima Anastázie, která o něčem takovém doposud neměla ani potuchy, je proložený autentickými dobovými dokumenty, vzpomínkami vysídlených Němců z Olomoucka, zážitky lidí internovaných ve sběrných táborech a vzpomínkami autorčiny babičky. (anotace)

Audiokniha vychází s laskavou podporou Ministerstva kultury České republiky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)