Sharko (2024)

Franck Thilliez. Kompletní audiokniha. Zvuk Marek Šrámek, Daniel Tabery. Režie Jakub Tabery.

Čte Marek Holý.

Natočeno 2024. Vydalo Voxi v roce 2024 (MP3, celková délka 15 hod. 28 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Franck Sharko a Lucie Hennebellová jsou ve složitější situaci než kdy dřív. Lucie na soukromém pozemku provedla nezákonnou razii a v sebeobraně zabila podezřelého muže, Juliena Ramireze. Pokud přizná, co se stalo, půjde do vězení – a to Sharko nemůže dopustit. Ukazuje se, že za Ramirezem se skrývá upíří sekta, která páchá ta nejperverznější zvěrstva a záměrně šíří neznámou nemoc. Události kolem vyšetřování se zaplétají, smyčka se stahuje a každou chvíli může někdo zjistit, co Lucie provedla. Jde o všechno!

Sharko vždycky přirovnával první dny vyšetřování k lovecké výpravě. Byli jako smečka psů poháněná zvukem loveckých rohů, která vyráží za kořistí. S tím rozdílem, že tentokrát jsou kořistí oni sami. Působivé a brutální, jako všechny thrillery s komisařem Sharkem!

V tomto případě Sharko se svou nerozlučnou partnerkou Lucií Hennebellovou čelí děsivé upíří sektě… nikoli však pohádkovým upírům, ale lidem, kteří jsou fascinováni krví. V centru příběhu se tentokrát ocitá Lucie a vražda, kterou spáchala. Spolu se Sharkem se snaží řídit vyšetřování, ale události se zaplétají a smyčka kolem nich se stahuje. Jde jim o všechno.  (anotace)

Lit.:  Tarnovský, Marek: Osmá kniha audioknižní nesérie. In web Naposlech.cz, 17. 9. 2024 (recenze) – Cit.: Mladá policejní vyšetřovatelka Lucie Henebelleová tak trochu pátrá na vlastní pěst a vydá se bez zákonného důvodu prohledat dům podezřelého násilníka Ramireze. Ten ji však překvapí a ona ho i pod dojmem toho, co v domě viděla, celkem bez rozpaků zastřelí. Nyní je na jejím kolegovi Franckovi Sharkovi, aby vymyslel, jak si s touhle patálií poradit. Ramirez byl jakýmsi zvrhlým způsobem fascinován krví a tahle dějová linka Lucii se Sharkem postupně zavede ke zvrácené upírské sektě, jejíž odporné, ultra násilné činy však nakonec mají celkem logické vysvětlení a končí v temných zákoutích spjatých s farmaceutickým průmyslem.

V románu Sharko se již podruhé se posluchačům audioknih představí ústřední dvojice vyšetřovatelů a hlavních hrdinů řady thrillerů, které má na svědomí francouzský autor Franck Thilliez. Poprvé se tak stalo už v roce 2017 v románu Syndrom E, který přeložil a také načetl nedávno zesnulý herec a výtečný překladatel Jiří Žák. Syndrom E je třetím dílem poměrně rozsáhlé knižní série, zatímco právě vydaný Sharko dokonce osmou. Česky už pod značkou XYZ z rodiny gigantického Albatrosu vyšlo devět románů, zvukové verze se však dočkaly jen tyhle dva.

Soudobý francouzský kriminální román nabízí několik zvučných autorských jmen, která si vydobyla značnou přízeň i u českých čtenářů a v několika případech i u posluchačů audioknih. Žánr v dnešní Francii nabízí autory píšící klasické chytré detektivky, někdy i s vysokou literární hodnotou, což je případ zvukem v češtině bohužel nepolíbené archeoložky píšící pod pseudonymem Fred Vargas. Objevuje se i fenomén společensky kritické kriminálky, jaké známe především ze Švédska 80. a 90. let, zde reprezentovaný jménem Olivier Norek a jeho českým hlasem Martinem Stránským.

Zdá se nicméně, že i ve Francii už dneska převládají temné, krvavé a násilné thrillery: tento trend můžeme pozorovat od velkofilmem proslavených Purpurových řek Jeana Christophea Grangéa přes romány bestselleristy Bernarda Miniera, které si získaly nesmírnou oblibu i u nás, až právě po Francka Thillieze, doma dnes nejprodávanějšího autora vůbec, který dovedl žánr možná až na samu hranici snesitelnosti.

Thilliez je původním povoláním počítačový inženýr a z jeho psaní doslova čiší snaha o co nejkomplexnější podání látky, kterou si pro svůj aktuální román zvolil jako výchozí. Ať už je to psychologická manipulace, manipulace s viry, manipulace s DNA a mnoho dalších motivů, zdá se, že na začátku jeho tvorby stojí nápad na zápletku, pro jejíž rozvíjení autor nastuduje co nejvíc odborného materiálu. Ten pak popularizačním způsobem a v podobě zjednodušené (bohužel často natolik, že už se dostává mimo rámec pravdy) servíruje čtenářům, čímž se zároveň snaží o dosažení co největší uvěřitelnosti.

Do značné míry mu to vychází, obzvlášť pokud se čtenářem stane někdo, kdo nemá o dané problematice ponětí – a to je samozřejmě pokaždé případ většiny populace. Zároveň se v pozadí jeho románů často skrývá také jakési všeobecné varování, což by do značné míry mělo s jeho tvorbou smířit i náročnějšího kritika. Od Syndromu E navíc znatelně vylepšil stylistiku a ani dialogy už nepůsobí tak strojeně jako dřív – což byla vzhledem k tomu, že je Thilliez rovněž plodným filmovým a televizním scénáristou, poněkud bizarní slabina.

Po charakteristickém a nezaměnitelném projevu zmíněného Jiřího Žáka, který stihl přeložit všechny prozatím vydané části série, se interpretace ujal člen Divadla na Vinohradech (a tedy i Žákův divadelní kolega) Marek Holý, herec právě tak talentovaný jako zkušený. Ten v režii Jakuba Taberyho vede posluchače příběhem tak, aby jeho dějové zvraty i bizarní popisy vynikly samy, bez pomoci hereckých technik či násilného zdůrazňování. Jeho uměřený a po všech stránkách příjemný a profesionální výkon rámuje vhodně zvolená hudba, to vše na nahrávce, která nemá technickou chybu a disponuje robustním a čistým zvukem (zvukoví mistři Marek Šrámek a Daniel Tabery).

Uvidíme, zda si po čtenářích písmenek najde Thilliez stejnou oblibu i u posluchačů audioknih. Na první poslech se určitě zdá, že látka na další dlouhou zvukovou řadu je na světě a tato prozatímní „nesérie“ se možná rozroste o další tituly.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)