Zápas o Ameriku. Hlasy z rozeštvané země (2024)

Jan Kaliba. Kompletní audiokniha.

Čte Jan Kaliba a David Miřejovský.

Natočeno 2024. Vydalo Tympanum, říjen 2024 (1 CD MP3, celková délka 9 hod. 10 min.). Ukázka k poslechu zde.

Křest proběhl 25. 11. 2024 (Praha, Unijazz, Husitská 22) za přítomnosti Jana Kaliby a Davida Miřejovského.

Pozn.: Jak přemýšlejí příznivci Donalda Trumpa, co si o současné Americe myslí původní obyvatelé nebo jaký je život na americké jižní hranici. To jsou některá z témat knihy Jana Kaliby, bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v USA.

„Trump to dělá pro Ameriku,“ říkají i po útoku na Kapitol jeho příznivci. Jak přemýšlejí a proč mu propadli? To ve Spojených státech šest let zkoumal coby zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba. Ale nejen to. Zajímalo ho, jak na své americké občanství nahlížejí původní obyvatelé a jestli znají Vinnetoua. Ptal se, proč potomci černošských otroků mluví o přetrvávajícím rasismu a co prožívají ti, kdo se do USA snaží dostat přes jižní hranici. Témata, která hýbou Spojenými státy nejen v dobách vyhrocených prezidentských kampaní. „Hlasoval jsem pro něj, a teď toho každým okamžikem děsně lituju. Myslel jsem si, že republikáni v Kongresu na toho chlapa dohlédnou. Jenže náš ústavní systém kontroly a rovnováhy nezafungoval a pustili jsme se do jízdy na tygrovi,“ vysvětloval českému zpravodaji jeden z těch voličů Donalda Trumpa, kteří se od něj postupně odvrátili. Chcete-li lépe porozumět dění v USA, neměla by vás tato audiokniha minout. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)