Zakliata hora (Zakletá hora, 2001, 2009)

Zakliata hora (2009)Pavol Dobšinský. Dramatizované pohádky. Hudba Rastislav Dubovský. Dramaturgie Elena Matulayová. Zvuková režie Ing. Andrej Sloboda. Výtvarný návrh Miroslav Regitko. Dramatizace a režie Oľga Janíková.

Osoby a obsazení: rozprávač (Peter Marcin, 1, 2), bratia (Ivan Šándor, Peter Sklár, 1), hostinský (Ján Mistrík, 1), princezná (Petra Beoková, 1), kočiš (Václav Púčik, 1), striga (Ľuba Očková, 1), rytier (Štefan Bučko, 1), otec (Karol Machata, 2), brat (Vladimír Kobielsky, 2), Mačička (Bibiana Ondrejková, 2).

Vydal A.L.I. Bratislava jako přílohu časopisu Macko Pusík 8/2001 (1 CD). Reedice A.L.I. Bratislava v roce 2001 v edici Z rozprávky do rozprávky č. 23 (1 CD, SPA 0023-2, 67:25). Reedice A.L.I. Bratislava v roce 2009 (1 CD, AI 2760-2, 67:25).

Pozn.: Zakliata hora – Aj vy ste si všimli, že zakliate či začarované hory majú rozprávkari akosi v obľube? Veď koľko rozprávok sa už narozprávalo o zakázaných lesoch, kde na hrdinov číha strašné nebezpečenstvo, kde nikto nesmie vstúpiť a kde sa za tajomných okolností dejú tajomné veci? Stráááášne veľa. Ani zakliata hora z našej starej slovenskej rozprávky nie je iná. Začarovala ju zlá škaredá bosorka a urobila si z nej svoje „kráľovstvo“. Ale čo by to bolo za rozprávku, keby v nej chýbali odvážni hrdinovia? Sú mladí, šikovní, múdri a sú to bratia. Vďaka svojej bratskej súdržnosti sa im podarí odkliať začarovaných rytierov aj horu, zlo potrestať a za odmenu získať – ako to už chodí – nejaké to kráľovské žezlo a ruku krásnych princezien.

Pani Mačička -  Boli raz traja bratia, medzi ktorých otec spravodlivo rozdelil svojej dedičstvo. Ale bratia sa k sebe nechovali veľmi bratsky. Začali sa o sľúbený majetok hádať ešte kým otec žil. Starého otca to zarmútilo, ale aj poriadne rozhnevalo. Rozhodol sa teda, že majetok dá tomu synovi, ktorý sa po roku vandrovania vráti v najparádnejších šatách. A tak osud bratov zavial ktohovie kam. No ten najmladší sa dostal do tajuplného zámku, ktorého paňou bola čierna rozprávajúca mačička. Ostal u nej slúžiť, celý rok poslúchal jej trošku čudné príkazy a že bol poslušný a dobrý, bohato prebohato sa mu odmenila. (anotace vydavatele)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)