Koncepce nahrávky, kterou připravil publicista Ondřej Vaculík, je velmi propracovaná. Nejedná se o vzpomínání klasického střihu, na jaké můžeme být zvyklí v profilových rozhovorech, ale o vyprávění s výrazným společenským a lidským přesahem. Jde o svědectví doby, které dokládá charakternost jedněch a bezcharakternost a bezskrupulóznost druhých. Patrné je to zejména ve velmi silných pasážích, pojednávajících o ústrcích, které Jiří Suchý za normalizace prožíval. Přes častou vypjatost, dramatičnost a vážnost, obsahuje nahrávka mnoho úsměvných či absurdních historek nebo třeba jen drobných slovních hříček, díky nimž si uvědomíme, že vlastně není tak zle, že se dá lecčemu čelit.Devizou nahrávky je rozsah a komplexnost vzpomínek. Jsou zde zmíněna důležitá divadelní představení, filmové projekty, televizní, ale i rozhlasová angažmá, např. legendární pořad Gramotingltangl. K silným momentům, při kterých rozum zůstává stát, jsou vzpomínky na válečná léta Suchého dospívání, hlavně pak ale na dobu normalizace. Tak plastický obrázek o nutném kličkování autora, který nechtěl nic jiného než vkusně těšit publikum, o servilitě, idiocii, nabubřelosti mnohých kulturtrégrů, neustále házejícím Suchému klacky pod nohy, abys pohledal. O to cennější a potřebnější je existence této nahrávky.Je třeba ocenit i nápadité prostřihy písní – v každém díle jedna – které šikovně oddělují pasáže vyprávění. Při častých odbočkách je to skoro až nezbytné. Jiří Suchý má dar se vší pokorou zmínit nezanedbatelné a nezpochybnitelné úspěchy. Zároveň dovede být sebekritický, se vším nadhledem přizná neúspěch v podnikání na poli filmovém.

Osudy Jiřího Suchého se poslouchají samy, až člověk lituje, že netrvají dalších pět hodin. Vzhledem k tomu, že končí rokem 2006, bylo by možná na místě dotočit dvě tři půlhodinky, ve kterých mohl dodnes žijící autor shrnout důležité události posledního desetiletí. A ještě jedna drobná připomínka: cyklus Osudy se dodnes vysílá každý všední den. Při takové periodicitě vůbec nevadí, když v počátečním díle interpret zavzpomíná na filmové zážitky z dětství a totéž zopakuje např. v osmém díle, kdy se obšírněji rozhovoří o své filmové práci. V plynulém poslechu z CD však takové opakování spíše ruší.

Nutno dodat, že ve strhujícím toku Suchého úvah a vzpomínek tato drobná vada zapadne. Kéž nahrávku objeví velké množství vnímavých posluchačů. Jiří Suchý si to zasluhuje plnou měrou.