Anketa Neviditelný herec, tentokrát mnohem neviditelnější

Jakub Kamberský
student FF UK, katedra kulturologie

Dosud jsem v médiích nezaznamenal třeba jen zmínku o výsledcích letošního ročníku ankety Neviditelný herec aneb nejlepší herecký výkon na vlnách rozhlasu. Nepochybuji však o tom, že by alespoň Týdeník Rozhlas o výsledcích nereferoval, takže jen stručně:

Výsledky herci:

3. místo Petr Kostka
2. místo Viktor Preiss
1. místo Josef Somr.

Herečky:

3. místo Simona Stašová
2. místo Libuše Šafránková
1. Místo Marta Vančurová

Zaměřil bych se – jak je mým neblahým zvykem – na nedostatky, které letošní ročník ankety provázely. Věru, nebylo jich málo.

Pominu teď několik let se opakující evergreen, kdy Radioservis není schopen zajistit technické zázemí pro hlasování. Mám na mysli hlasování přes internet či SMS, kdy se SMS vždy vracely s automatickou odpovědí „Zadali jste špatný tvar, zadejte text ve tvaru…“, bohužel opětovně se stejným výsledkem, kdy po odeslání formuláře přes internet tento vždy otevřel výchozího mailového prohlížeče namísto regulérního odeslání. Na to jsme si už stačili zvyknout. (To jen pro příště, až se zase bude vedení Týdeníku Rozhlas na oko plácat s rozhlasáky po ramenou, jak že se nám letos ta anketa krásně povedla – nezapomenout si ohlídat funkčnost hlasování. Nic se nepovedlo!)

Už mi to připadá pomalu jako obsese, ale znovu, byť nerad, musím tepat do stanice Praha.
Opravdu nerad, neb zmíněná stanice mne formovala v dětství, v pubertě (možná proto jsem žádnou taky neměl).

Nuže: s výsledky ankety jsem se seznámil prostřednictvím pořadu Tobogan, který je již řadu let přinášel v přímém – podotýkám – přímém přenosu. Proč tomu bylo letos jinak? Proč bylo vyhlášení ankety vysíláno až po týdnu?

Nebyl snad tohle důvod pro tak malou účast nominované šestice herců? Přítomni byli jen Josef Somr a Simona Stašová. Zdá se mi, že je to ze strany stanice tak trochu pohrdání nejenom anketou, ale i posluchači, zejména pak uměleckým slovem. . Na webu jsme se mohli dočíst něco o technických důvodech, které znemožnily dva měsíce vysílat přímé přenosy. Technické důvody, příhodná floskule, na kterou svedeme vlastní neschopnost.

Celé vysílání tak nepůsobilo autenticky, zejména díky patrným prostřihům, o malé účasti herců jsem již mluvil. Opět, nedostatek času z důvodů natáčení, vytíženosti atd.. Je to čirá spekulace, ale pokud anketou pohrdají i samotní herci, je někde něco špatně.

To se potom moderátor může nakrásně pyšnit, jaké samé dobré zprávy zástupci Radioservisu přinášejí. Kdo tomu věří? Nakonec celou frašku, kterou letošní vyhlášení ankety bylo, zachraňoval režisér Aleš Vrzák a dramaturgyně stanice Jitka Škápíková.

K její cti podotknout, že vítězní herci – muži byli oceněni za výkony v adaptaci divadelní hry Tři na lavičce Alda Nikolaje. Byl tak potvrzen zájem o premiéry her na stanici Praha. Jitka Škápíková má jistě pravdu, když říká, že i posluchač Prahy má nárok na premiéry rozhlasových her a že už nemusí hledat premiéry pouze na Vltavě.

Já jen dodávám, proč by posluchači Prahy a Vltavy neměli hledat premiéry her tam i tam? Vltava je sice primárně stanicí pro náročného posluchače, ale zároveň zařazuje lehčí žánry typu detektivky a seriály. Stejně tak může postupovat Praha, pak se může stát anketa Neviditelný herec daleko prestižnější.

Zkrátka, stanice by si měly takto přestat konkurovat a víc spolupracovat. Jako příklad uvádím seriály proti sobě v neděli dopoledne, či situaci, kdy Vltava odvysílá konkrétní hru a Praha ji zařadí měsíc poté.

Tyto výtky už s anketou Neviditelný herec nesouvisí. S neviditelným herectvím a jeho prestiží a úrovní jistě ano.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Vše dobré vám v redakci v novém roce 2010 přeje stálá čtenářka Jana Lobpreisová ze Znojma.
Mám jen malý dotaz, zda byla loňského roku odeslána knižní výhra ze soutěže Neviditelný herec.Zatím mi nic nepřišlo, čekala jsem do vánoc,do Silvestra. Přestože pracuji v knihovně, knížky mám ráda. Nezlobím se na vás, třeba už to čte nějaký „dobrý soused“ . PT 2010 JL

Dobrý den, paní Lobpreisová, bohužel jste si spletla webové stránky, s tímto dotazem je potřeba kontaktovat Radioservis.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)