Insider 1/? (2019-2020)

Rozhovory se zákulisními hráči české politiky, byznysu a médií o aktuálních tématech. Připravili a moderují Tomáš Jirsa a Michal Půr.

Hovoří Radek Špicar,  viceprezident Svazu průmyslu a dopravy (1) a další.

Natočeno 2019. Webová premiéra 1. dílu 17. 4. 2019.

Obsah: 1. Radek Špicar. K poslechu zde – 5. Bohumil Pečinka. – 6. Miroslav Poche – 9. Lenka Zlámalová – 19. René Zavoral

Lit.: URM: Insider podcast: V mé práci mi někdy více škodí eurohujeři než odpůrci EU, říká Radek Špicar. In web Info.cz,  17. dubna 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Radek Špicar není jen viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR, ale také člověkem, který ve svém volném čase objíždí Českou republiku a snaží se občany přesvědčit o výhodách členství v Evropské unii. Sám se neřadí mezi „eurohujery“, naopak jim v prvním díle Insider Podcastu vytýká, že svým nekritickým obdivem k EU prokazují často medvědí službu odpůrcům EU.

Tomáš Jirsa a Michal Půr se se Špicarem nebavili ovšem jen o Evropské unii. Dozvíte se mimo jiné, jaký je jeho názor na výměnu ministrů ve vládě a proč si myslí, že vytvoření funkce vicepremiéra pro ekonomiku je špatný nápad.

Lit.: Jirsa, Tomáš – Půr, Michal: Insider: Prahu ovládli nemyslící aktivisté. Připomíná to začátek 50. let, říká Pečinka. In web Info.cz, 7. června 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Pražská koalice složená ze zástupců Pirátské strany, hnutí Praha sobě a Spojených sil pro Prahu vůbec nepochopila úlohu české metropole a její důležitost. Místo toho vede „kecy, jak napomáhat tomu, aby byly pěkné kavárničky,“ říká v novém vydání podcastu Insider komentátor Reflexu Bohumil Pečinka, kterého si pozvali Tomáš Jirsa a Michal Půr.

Podle Pečinky je velkým neštěstím, že Prahu ovládli aktivisté, kteří vůbec neví, co mají dělat. Místo toho začínají hledat majitele velkých bytů a chtějí šmírovat elektroměry. „Připomíná to 50. léta, kdy se nadměrné byty rozdělily a zničily se tak ty nejhezčí v Praze,“ říká Pečinka a upozorňuje na „socialistické“ úvahy o bytech postavených městem.

Primátor Zdeněk Hřib by měl podle komentátora Reflexu okamžitě vytvořit krizový štáb, který by měl za úkol zásadně zvýšit výstavbu nových bytů. Pečinka upozorňuje, že by Praha mohla mít během 10 let o půl milionu obyvatel víc. Současné tempo výstavby, kdy ročně vzniknou ani ne dvě tisícovky bytů, rozhodně nestačí.

Pokud se chcete víc dozvědět o demonstracích proti Andreji Babišovi, situaci v Praze či o názorovém rozdělení společnosti, poslechněte si celý díl. Poslouchat můžete i v aplikacích Spotify, iTunes či Google Podcasts.

Lit.: Jirsa, Tomáš – Půr, Michal: Insider: Insider: Zeman mě naléval levným vínem a pak mě Ovčáček zařízl, říká Miroslav Poche. In web Info.cz, 21. června 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Miroslav Poche patří už několik let mezi jednoho z nejvlivnějších sociálních demokratů. Příští týden končí jako europoslanec a zůstává poradcem ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Sám se přitom ministrem málem stal. V novém vydání podcastu Insider Tomáše Jirsy a Michala Půra exkluzivně popisuje zákulisí politické krize, kdy jeho nominaci prezident Miloš Zeman odmítl.

 „Přivezl jsem mu na rady jeho okolí nejlepší italské bílé víno, které mám rád. Vypili jsme dvě lahve špatného bílého. Nejlepším signálem bylo, když za mnou při příchodu zaklaply dveře pracovny a za minutu se objevila tisková zpráva Jiřího Ovčáčka, kde mě kompletně poblil,“ říká Poche. Sám pro Zemana v první prezidentské volbě hlasoval, ale nyní to vnímá jako chybu. „Měl úspěšnou vlády, ale pozapomněli jsme na její negativa a na negativa jeho osobnosti,“ vysvětluje s časovým odstupem.

Poche upozorňuje, že nikdy nepočítal s tím, že by se ministrem mohl skutečně stát a několik měsíců se sociálními demokraty připravoval půdu pro jmenování Tomáše Petříčka. Zeman nakonec tuto návnadu „spolknul“ a Petříčka jmenoval. „Myslel si, že (Hamáček) jeho nominaci nepřinese. Nemohl podruhé udělat stejnou věc. Zjistil, že Zimola a Hašek mu neříkají pravdu, když tvrdí, že ovládají sociální demokracii,“ dodává.

Proč si Poche myslí, že premiér Andrej Babiš už nebude schopný po volbách sestavit vládu a proč si myslí, že ve vzduchu visí návrat expremiéra Bohuslava Sobotky? Za jakých okolností odejde sociální demokracie z vlády? Proč je v lepším stavu, než se může zdát?

Lit.: Jirsa, Tomáš – Půr, Michal: Insider: Piráti pro nás chystají gulag s wifinou, prezidentkou bude Bradáčová, říká Zlámalová. In web Info.cz, 2. 8. 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Přijde totální socialismus,“ říká komentátorka serveru Echo24 Lenka Zlámalová v novém dílu podcastu Insider. V diskuzi s Tomášem Jirsou a Michalem Půrem popisuje, jak s našimi životy zamává nástup privilegované „ekošlechty“, necitlivé experimenty s elektromobilitou nebo zdaňováním a vyvlastňováním bytů. V českém prostředí pro ni tento trend symbolizuje nástup Pirátů, jejichž politiku glosuje jako „gulag s wifinou“.

„Budeme mít kulturně progresivistický a ještě brutálně zdaněný, socialistický a přerozdělující svět,“ popisuje Zlámalová krajní vizi pro blízkou budoucnost. Progresivní levice se podle ní díky své odhodlanosti lépe prosadila a zkrátka má vliv. Zlámalová mluví o extrémech a aroganci skupiny lidí, která je přesvědčená o své bezchybnosti, ačkoli za sebou nemá většinu společnosti. V domácím prostředí je to pro ni aktuálně třeba Martin Bursík a jeho plán diktovat Pražanům, čím budou jezdit.

V globálním měřítku vidí podobné myšlení i u elit technologického byznysu. Šéfové Facebooku, Amazonu a dalších gigantů přitom podle Zlámalové sehrají zcela klíčovou roli. „Myslí si, že spasí svět, ale jsou to nejbrutálnější monopoly světa,“ připomíná novinářka s tím, že je nepřípustné, aby byznysmeni rozhodovali třeba o tom, co je a není tzv. hate speech, kterou budou cenzurovat. Pro většinu lidí je podle ní bezbřehá moc technologických gigantů abstraktní téma, které podceňují: „Veřejnost má pocit, že to jsou cool služby zdarma.“

Zlámalová v rozhovoru vysvětluje, jak uvažovala, když psala široce diskutovaný text o Petru Kellnerovi, který se nezvykle vložil do veřejné debaty. „Vyvolalo to zděšení,“ říká o slovech miliardáře a mluví o odvaze. „Podnikáš, abys vydělával,“ připomíná s tím, že svět byznysu tradičně chce klid na práci a nelze ho zaměňovat za neziskovku.

Kudy se za takové situace bude ubírat domácí politika? „Babiš bude před soudem, ale ne v kriminále,“ říká novinářka. Premiér je pro ni z toho důvodu mimo příští prezidentskou volbu. Zlámalovou děsí nulová debata o kvalitních kandidátech, ale přidává dvě jména, která na Hradě chtějí vystřídat Miloše Zemana. Dočkají se Češi prezidentky? Bude jí vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová? A zkrotí příští prezident divočinu, která zůstane po Miloši Zemanovi?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)