Na cestě s Milošem Doležalem – Toufarův nářek už ani nepřipomínal lidský hlas (2020)

Miloš Doležal.

Natočeno 2020. Webová premiéra 23. 2. 2020 (Aktuálně).

Lit.: Doležal, Miloš: Podcast Miloše Doležala: Toufarův nářek už ani nepřipomínal lidský hlas. In web Aktuálně.cz, 23. 2. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Přesně před 70 roky komunisté umučili číhošťského faráře Josefa Toufara. Na následky bezbřehého týrání zemřel 25. února 1950. Podcast Miloše Doležala přináší unikátní svědectví tří lidí, kteří se do knězovy blízkosti dostali v nejtěžších chvílích jeho života. (…)

Jen zřídkakdy nás historie konfrontuje s takovým tajemstvím a tak naléhavými otázkami jako v příběhu faráře Josefa Toufara, jehož život osudově poznamenal záhadný pohyb křížku v číhošťském kostele.

To kvůli němu – a chystanému politickému procesu proti katolické církvi – byl Josef Toufar ze své fary unesen do valdické kartouzy a stal se číslem 8016. Psychickým a především fyzickým terorem sedmi příslušníků Instruktážní skupiny Státní bezpečnosti byl nucen k falešnému doznání.

Po čtyřiadvaceti dnech – 20. února 1950 – hlásí velitel výslechové skupiny Ladislav Mácha do Prahy, že „vyšetřování“ se zadrhlo, protože Toufar je zatvrzelý. Jinými slovy – kněz v té době z posledních sil stále odolával brutálnímu mučení.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)