Podcast Miloše Doležala – Soudruh Pop. Dvě tváře Josefa Plojhara (2020)

Miloš Doležal. Historický podcast.

Hovoří Bohumil Pick – muž, který od padesátých let dvacátého století pracoval v sekretariátu Československé strany lidové a patřil k Plojharovým blízkým spolupracovníkům; Václav Vaško – diplomat, vězeň nacistických i komunistických kriminálů a církevní historik; Jaroslav Mikeš a Jiří Sůva – novináři bývalého lidoveckého deníku Lidová demokracie; Gustav Čejka – katolický kněz, vyšehradský kanovník, člen kolaborantského sdružení Pacen in terris i aktivní spolupracovník StB.

Natočeno 2020. Webová premiéra 28. 3. 2020 (Aktuálně.cz, 14 min.).

Lit.: Doležal, Miloš: Podcast Miloše Doležala: Soudruh Pop – dvě tváře Josefa Plojhara. In web SoundCloud Aktuálně, 28. 3. 2020 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Robustní postava s masitou tváří, pod níž se vyjímá široký bílý kolárek. V jeho případě připomíná spíš obojek. Josef Plojhar. Kněz, který od roku 1948 sedal v pohodlných křeslech komunistických vlád, zatímco mnozí z jeho přátel skončili ve vězeních a někteří na popravišti. Člověk rozporuplný a nečernobílý. Pětice pamětníků hledá odpověď na otázku, proč si komunisté vybrali ke své hře právě jeho.

Lit.: Doležal, Miloš: Podcast Miloše Doležala: Soudruh pop – dvě tváře Josefa Plojhara. In web Aktuálně.cz, 29. 3. 2020 (článek). – Cit.:  (…) Před válkou platil za vyhledávaného českobudějovického kazatele a oblíbeného pedagoga. Po komunistickém puči se stal ministrem zdravotnictví, předsedou Československé strany lidové i poslancem Národní fronty. A v důsledku toho také suspendovaným katolickým knězem.

Pro mnohé je dodnes symbolem kolaborace části kléru s komunistickým režimem. Zároveň ale zůstává i člověkem, který tu a tam dokázal druhým účinně pomoci. (…)

Pokusme se společně s několika pamětníky nahlédnout do života a skutků muže, který se až do své smrti v roce 1981 aktivně podílel na budování komunistického systému. Mimochodem – zemřel náhle na sovětském velvyslanectví v Praze při oslavách Velké říjnové socialistické revoluce, čímž se symbolicky uzavřel jeho příběh. Příběh člověka, kterému sovětští komunisté, generálové a příslušníci tajné služby KGB při stranických pitkách žoviálně říkali „tavarišč pop“ – soudruh pop.

Když byl v dubnu 1945 osvobozen nacistický koncentrační tábor Dachau, svobodní z něj vyšli dva Josefové. Dvě naprosto protikladné osobnosti novodobých českých dějin. Budoucí pražský arcibiskup Beran – a příští padlý kněz Plojhar. Prvnímu připravili zdejší stalinisté zářnou kariéru, druhému vyhnanství.

Na otázku, proč si komunisté vybrali ke své hře právě Plojhara, hledá odpověď pětice pamětníků. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)