Na dotek – Aleš Vrzák (2020)

Připravil a moderuje Petr Vizina.

Hovoří Aleš Vrzák, šéfrežisér Českého rozhlasu.

Natočeno 2020. Webová premiéra 29. 4. 2020 (Aktuálně.cz, 34 min.). K poslechu zde.

Lit.: Vizina, Petr: Podcast Petra Viziny: Medvecká nebo Trojan jsou luxusní záporáci, říká Vrzák. In web Aktuálně.cz, 29. 4. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: S šéfrežisérem Českého rozhlasu Alešem Vrzákem o herecké inteligenci, nedůvěře ke kladným postavám a „zlatých šedesátých“, která nebyla výjimečná jen ve filmu.

Výroční ceny Audiokniha roku znovu upozornily na práci režiséra, který v rozhlase působí už 27 let. Dvě hlavní ceny získal rozhlasový seriál pro děti podle knihy francouzského spisovatele Timothéa de Fombella nazvané Tobiáš Lolness. V hlavních rolích se představili Viktor Preiss, Lenka Vlasáková a Jiří Lábus. Jako režisér se pak pod celým dílem podepsal právě host dnešního podcastu Aleš Vrzák. (…)

„Myslím, že základem rozhlasového herectví je mozek. To, co může herec překrýt na jevišti určitou aktivitou, proměnou výrazů, tváře a mimiky, musí být před mikrofonem naprosto promyšlený výkon. Teprve když ví, proč přesně něco dělá, projeví se to v hlase,“ přibližuje práci „neviditelného“ rozhlasového herce Vrzák.

Současná rozhlasová hra se nenatáčí jen v klidu a tichu studia, jak bylo léta zvykem. Vrzák ji bere na místa, kde se děj odehrává, pracuje se špičkovými zvukovými designéry a hudebními skladateli. Základem přesto zůstává lidský hlas, jeho schopnost působit věrohodně a přenášet emoce.

Aktuálně vysílá ČRo Vltava ve Vrzákově režii na pokračování četbu z Možností milostného románu spisovatele Jana Němce. Která rozhlasová četba byla Vrzákovým vyvzdorovaným projektem a kterou se mu zatím nedaří prosadit?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)