Na dotek Petra Viziny – Irena Závadová (2021)

Tématem jsou tentokrát poslední věci člověka. Bojí se věřící lidé smrti méně? Znamená možnost hospicové péče konec volání po eutanazii? A proč je vedení Cesty domů složené ze sedmi žen? Připravil Petr Vizina.

Hovoří Irena Závadová, primářka hospice Cesta domů.

Natočeno 2021. Webová premiéra 20. 1. 2021 (Aktuálně.cz, 22 min.). K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Lit.: Vizina, Petr: Podcast Na dotek: Smrt potkávám a znám, pořád pro mě ale zůstává tajemstvím. In web Aktuálně.cz, 20. 1. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: S primářkou hospice Cesta domů Irenou Závadovou o vítězné medicíně, zadržené smrti, zlomovém zážitku z dětství i schopnosti nic nedělat.

„Zadání moderního člověka lékařům zní: Chci být zdravý a skákat ještě v sedmdesáti po horách jako kamzík. Vůbec ale nejsme připraveni na to, že nás třeba jednou bude muset někdo vytáhnout z vany nebo otočit na posteli,“ konstatuje primářka Cesty domů.

Organizace, s níž spojila svou kariéru, už dvacátým rokem plní lidem na konci života přání zemřít doma mezi blízkými a provozuje poradnu pro nevyléčitelně nemocné i jejich rodiny. (…)

„Za šest let lékařského studia jsem neslyšela slova umřít, smrt nebo utrpení,“ vzpomíná žena, která v Cestě domů pracuje už 11 let. „Jenomže přes veškeré možnosti medicíny utrpení ani smrt nezmizely.“

„Nebylo by zdravé žít denně s pocitem, že když se ohlédneme, bude nám za ramenem stát smrt. Ale je zajímavé, co vědomí smrti udělá s člověkem, který žije třeba deset let s nádorovým onemocněním,“ přibližuje Závadová zkušenosti z péče o nevyléčitelně nemocné. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)