Music alarm 1/? (2021)

Jiří Moravčík. Podcast.

Natočeno 2021. Webová premiéra prvního dílu 12. 1. 2021 (Spotify, 29 min.); 2. dílu 17. 2. 2021 (Spotify, 33 min.). K poslechu zde.

Pozn.: Hudba pro neklidnou dobu a příběhy, které bychom raději neslyšeli, ale musíme. Plyne z nich poučení, že pokud zavřeme oči a vrátíme se do minulosti, spatříme spojení s tím, co se odehrává dnes, kdy se dějí věci, kterým snad ani nelze rozumět, protože jsme nepředpokládali, že mohou vůbec nastat… Autor podcastu Jiří Moravčík je hudební publicista na volné noze zaměřený na world music, folk a tradiční hudbu. Přispívá do hudebních magazínů UNI, Full Moon a Harmonie. Dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem Ostrava. Patří do týmu festivalu Colours of Ostrava a Czech Music Crossroads.

Lit.: Moravčík, Jiří: #1 MUSIC ALARM: World music není pouze název pro hudební ekosystém.
MUSIC ALARM Jiřího Moravčíka. In web Spotify, 12. 1. 2021 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: World music je zastřešující termín bez nároku na dokonalé pojmenování hudebního ekosystému, zahrnující také úctu k publicistům, producentům, organizátorům festivalů a majitelům nezávislých labelů, kteří názvu world music vtiskli konkrétní náplň a svému snažení seznamovat posluchače s hudbou, o které neměli ani ponětí, zasvětili svůj život.

Lit.: Moravčík, Jiří: Proč nesmějí íránské ženy ve 21. století zpívat. In web Meltingpot, 17. 2. 2021 (článek). – Cit.: Právě vyšel druhý díl podcastu Music Alarm Jiřího Moravčíka přibližující příběh současné íránské hudby, ve které mají ženy nadále přísně zapovězeno sólově zpívat a v němž se musíme vrátit daleko do minulosti, abychom pochopili jeho absurditu. (…)

Když loni na podzim vydala izraelská zpěvačka Liraz výborné albu Zan, věnovala ho íránským ženám a dobře věděla proč. Persky nazpívané album navíc s íránskými zpěváky a hudebníky natočila tajně, přes aplikaci Telegram a za přísných konspiračních podmínek, protože kdyby íránská tajná policie zjistila jména hudebníků, čekalo by je vězení.

Stále totiž platí íránský zákaz kontaktů s Izraelci. Výzvu podílet se na natáčení zpočátku vyslyšelo mnoho íránských muzikantů, ale i přes ujištění, že na albu nebudou zveřejněna jejich pravá jména, jich hodně z projektu vystoupilo a požádalo Liraz, aby je už nikdy nekontaktovala. Děsili se následků, které vystihuje email od jedné bubenice: „Promiň Liraz, beru vše nazpět. Mám strach. Vědí, kde bydlím a do které školy chodí moje děti.

Liraz, kterou můžete také vidět v roli agentky Mossadu v izraelském špionážním seriálu Teherán, se k podpoře íránských žen neodhodlala bezdůvodně. Celá věc má totiž háček. I kdyby íránské úřady natáčení alba nakrásně akceptovaly, stejně by v původní podobě v Íránu vyjít nemohlo. Nikdy a za žádných okolností. Na albu Zan se totiž v několika skladbách podílely zpěvačky, což je podle přísných islámských zákonů v Íránu zakázáno. A na samé hranici se ocitly také íránské hudebnice, doprovázející Liraz ve skupině, jejímiž členy jsou i muži. I to se v Íránu posuzuje velmi individuálně a ponejvíc je to rovněž zakázané.

Potvrzuje to i případ z nedávné doby. Íránský skladatel Mehdi Rajabian se v rozhovoru pro radio BBC pouze zmínil, že jeho dalšího projektu se zúčastní ženy. Když ke všemu zveřejnil krátké video s tanečnicí, než stačil říct švec, byl zatčený. Byl propuštěn na kauci a dodnes čeká na soud, který ho znovu může poslat do vězení nebo mu navždy zakázat hudební kariéru. Mimochodem, v minulosti ve vězení za podobný zločin strávil přes dva roky. Podle íránského trestního zákoníku není tanec nezákonný, záleží ovšem na úřadech, jak celou věc posoudí a v případě Rajabina okamžitě rozhodly, že ladné pohyby klasické ženské tanečnice Helie Bandeh odporují morálce. Na mezinárodně proslulou umělkyni nyní už policie nemohla. Předloni, když ji zatkla a zkonfiskovala veškerý majetek, se jí podařilo zaplatit kauci a tajně opustit zemi. Tanec v Rajabianově skladbě Válka a mír byl její prvním zahraničním dílem. „Poprvé v životě se cítím naprosto svobodná, ale ta svoboda je těžce vykoupená. Domů se už nemohu nikdy vrátit,“ popsala svou situaci Helia.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)