Naši Němci – Umrlčí prkna (2021)

Publicista a znalec Šumavy Jaroslav Pulkrábek mimo jiné prozradí, kde na české i německé straně Šumavy můžete ještě umrlčí prkna vidět přímo v terénu.

Natočeno 2021. Webová premiéra 23. 7. 2021 (YouTube, 12 min).

Lit.: anonym (= Soukupová, Hana): Umrlčí prkna. In web YouTube, 23. 7. 2021 (článek + nahrávka k poslechu)  – Cit.:  Na výstavě Naši Němci určitě zaujmou návštěvníky umrlčí prkna, která ještě před druhou světovou válkou patřila k šumavské krajině. Spočíval na nich nebožtík a po jeho pohřbu byla zasazena ke kapličce, kříži, na rozcestí nebo na místo, které měl zesnulý rád. Bývala bohatě zdobena řezbou a kromě jména a data narození a úmrtí na nich najdeme také drobné texty, připomínající naši smrtelnost a žádající kolemjdoucí o modlitbu. V podcastu si můžete poslechnout i některé pověsti, které se s umrlčími prkny pojily. Publicista a znalec Šumavy Jaroslav Pulkrábek také prozradí, kde na české i německé straně Šumavy můžete ještě umrlčí prkna vidět přímo v terénu. Podcasty vznikají díky podpoře Česko-německého fondu budoucnosti, Goethe Institutu Praha a Statutárního města Ústí nad Labem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)