Ptám se já – Zdeněk Bašný (2021)

Připravila Veronika Sedláčková. Editorka Eliška Dokulilová.

Hovoří psychiatr Zdeněk Bašný.

Natočeno 2021. Webová premiéra 12. 11. 2021 (Seznam Zprávy, 13:10 h.; 25 min.).

Lit.: Sedláčková, Veronika: Muž, který vyhodil Cimického: Psychiatrická společnost by ho měla vyloučit. In web Seznam Zprávy, 12. 11. 2021 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: V devadesátých letech se s psychiatrem Cimickým (…) dohodl Zdeněk Bašný na odchodu z bohnické léčebny. Někdejší šéf bohnického zařízení byl hostem Ptám se já.

Českou psychiatrií cloumá případ sexuálního zneužívání známým psychiatrem Janem Cimickým. Dalo se případům zabránit? A utrpěla aktuální kauzou i celá tuzemská psychiatrie?

Hostem Ptám se já byl psychiatr Zdeněk Bašný, který v letech 1990–2005 vedl Psychiatrickou léčebnu v Bohnicích.

O případu sexuálního zneužívání psychiatrem Janem Cimickým se začalo hovořit poté, co se objevila informace, že by měl převzít státní vyznamenání. Ten obvinění pacientek odmítá a jak uvedl v písemném vyjádření, hodlá se proti nim aktivně bránit. Kauzu otevřela zpěvačka Jana Fabiánová, jež o zneužívání veřejně promluvila, a Seznam Zprávy shromáždily svědectví dalších několika žen, které tvrdí, že je psychiatr zneužil.

„Bylo to pro mě překvapující, přestože jsme věděli, že tendence k praktikám, které mají sexuální podtext, tam byly,“ komentoval případ bývalý ředitel Psychiatrické kliniky v Bohnicích Zdeněk Bašný, který kvůli podezření na nevhodné praktiky v roce 1996 s Cimickým ukončil pracovní poměr. „Předtím se nehovořilo o problému zneužívání pacientek, ale že je charakter určitého sukničkáře a v rámci jeho pracoviště může na něco takového docházet, ne ale ve vztahu k pacientům,“ vysvětlil důvody, proč chování obviněného psychiatra dříve nepoutalo takovou pozornost. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)