Ptám se já – Petr Gazdík (2022)

Připravila a moderuje Veronika Sedláčková.

Hostem Ptám se já je ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Natočeno 2022. Webová premiéra 19. 1. 2022 (Seznam Zprávy, 13:09 h.).

Lit.: Sedláčková, Veronika: Můžou přijít covidové prázdniny. Ředitelé mají v ruce dva týdny. In web Seznam Zprávy, 19. 1. 2022 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Ve školách se od 17. ledna testuje pouze jednou týdně, navzdory tomu, že omikronová vlna sílí. Čísla nakažených dosahují denně desítek tisíc. Podle šéfa ministerských statistiků Ladislava Duška je ovšem pravděpodobné, že nakažlivější varianta koronaviru už dětskou populací a mladistvými do značné míry prošla. Je přesto plán vlády na zkrocení pandemie dostačující? (…)

Vláda dnes odsouhlasila návrh ministra školství, který přidává pravomoci vedení škol. Kromě více dnů takzvaného ředitelského volna by mohli ředitelé sami rozhodovat, jestli třída nebo škola přejde na distanční výuku. Odpadlo by čekání na verdikt hygieniků, v případě, že v karanténě či izolaci skončí hodně žáků nebo učitelů.

Nové vedení resortu zmiňuje i jiné dlouhodobější cíle. Například snižování rozdílů ve kvalitě vzdělávání mezi jednotlivými regiony. Hlavně v příhraničních oblastech totiž úroveň škol daleko zaostává za velkými městy. A změnit by se měla taky maturita. Nově by si mohli studenti odbýt některé její části dřív, než v posledním ročníku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)