5:59 – Ruská rétorika o nacismu vs. realita (2022)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Matěj Válek, Barbora Sochorová, Dominika Kubištová. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audio ukázek: Televize Seznam, Česká televize, France 24, NBC News, Ma’ariv, Ynet, Úřad prezidenta Ukrajiny.

Hovoří ředitelka Herzlova centra izraelských studií UK Irena Kalhousová.

Natočeno 2022. Webová premiéra 4. 5. 2022 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 23 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Rusové dělají z Židů viníky holokaustu. Příčí se to rozumu, říká analytička. In web Seznam Zprávy, 4. 5. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Mezi Ruskem a Izraelem se prohlubuje roztržka kolem výroků ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o údajných židovských kořenech Adolfa Hitlera. V čem jsou pro izraelské představitele nepřijatelné? Jak je možné, že Moskva téměř 80 let po skončení druhé světové války obhajuje svůj útok na Ukrajinu „denacifikací”? Odkud se vzala teorie o údajném Hitlerově židovském původu? A v čem je nebezpečné, když politici používají historické reference týkající se holokaustu?

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v neděli během rozhovoru v italské televizi zašel dál, než je u něj běžné. Útok na Ukrajinu popisoval jako „denacifikaci Ukrajiny“. A řekl, že i když má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj židovské kořeny, neznamená to, že jeho země není nacistická.

Své prohlášení navíc podpořil mnohokrát vyvráceným tvrzením, že i nacistický vůdce Adolf Hitler měl „židovskou krev“.

Podle analytičky a ředitelky Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Ireny Kalhousové pro to jednoduše neexistují žádné důkazy. „Patří to do roviny konspiračních teorií,“ říká v podcastu 5:59. Objevila se podle ní už ve dvacátých a třicátých letech minulého století a po válce ji používali i sami nacisté jako odůvodnění pro prohru ve druhé světové válce. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)