Přepište dějiny – Fake news tu byly vždy (2022)

Podcast  věnovaný historickým fake news připravili Martin Groman a Michal Stehlík.

Natočeno 2022. Webová předpremiéra 20. 6. 2022 (Aktuálně.cz, 18:30 h.).

Lit.: Groman, Martin – Stehlík, Michal: Podcast Přepište dějiny: Minulost je plná fake news, protože jim vždy rádi věříme. In web Aktuálně.cz, 20. 6. 2022 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Masaryk dal střílet do dělníků, Beneš nechal sestřelit Štefánika, Dubčekova nehoda byla plánovaná a auto řídil kaskadér, Havel přivedl ke krachu slovenské zbrojovky… Moderní dějiny jsou plné mýtů, které mají s historickou realitou pramálo společného. Zdá se však, že právě proto přitahují tolik lidí. Dezinformace zkrátka nejsou žádnou vymožeností moderní doby.

Příkladů bychom našli bezpočet. Někdy zahrnují události, které se sice odehrály, ale úplně jinak. Jindy jde o čirou fabulaci. Prvenství v šíření fake news bývá tradičně připisováno dnes již neexistujícímu americkému deníku The Sun a sérii jeho článků o životě na Měsíci. Autor Richard Adams Locke sice přiznal, že si vše vymyslel, aby přilákal k listu více publika, ani to ale nezměnilo nic na tom, že lidé po léta dál věřili všemu, co napsal.

Pokud bychom zalovili v českých vodách, asi bychom brzy narazili na hilsneriádu. Vražda Anežky Hrůzové u Polné probudila roku 1899 v jinak už zdánlivě moderní a pokrokové společnosti středověkou pověru o rituální vraždě.

Povídačky o tom, že židé potřebují neposkvrněnou křesťanskou krev k výrobě svých obřadních chlebů, vzrušovala lidstvo už od druhého století našeho letopočtu. Ve středověku stačilo, aby záhadně zemřelo dítě nebo mladá žena, a pogrom na židy na sebe nenechal dlouho čekat. Nikdy se přitom nepodařilo nic aspoň zdánlivě podobného rituální vraždě prokázat.

První republika kromě demokracie a modernity rozvinula také bulvární média – a ta s fake news pracovala i na dnešní poměry velmi odvážně. Jak už to tak bývá, jejich obětí se nakonec stal i jeden z vydavatelů, politik Jiří Stříbrný. Premiér Václav Klofáč jej v tisku očerňoval tvrzením, že má syfilis. Na pomoc si vzal dokonce lékaře, Antonína Trýba, který vesele spekuloval o Stříbrného chorobě, aniž by jej kdy vyšetřoval. Autoři falešných zprávy vždy vyhledávali hlasy autorit, jež jim měly dodat punc serióznosti. Na tom čas nic nezměnil. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)