5:59 – Plyn a ropa jako vítězové klimatického summitu (2022)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Matěj Válek, Dominika Kubištová. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, Prima televize, YouTube – UN Climate Change.

Hovoří ekolog a vědecký pracovník ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky Alexandr Ač.

Natočeno 2022. Webová premiéra 22. 11. 2022 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 27 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Rozpačité skóre klimatického summitu: Nové závazky chybí, lobbistů přibylo. In web Seznam Zprávy, 22. 11. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Rozpačité reakce vyvolal výsledek klimatické konference OSN, která se o víkendu uzavřela v Egyptě dramatickou koncovkou. Státy se sice shodly na zřízení speciálního fondu pro zranitelné země, nové závazky ke snižování emisí ale nepřijaly. Proč k tomu došlo? A jak velký problém to pro planetu znamená? (…)

Fond pro kompenzace škod zvláště zranitelným zemím, zdůraznění závazku na oteplení Země o nanejvýš 1,5 stupně nebo ochrana klíčových ekosystémů. To jsou jen některé kroky, na kterých se na klimatické konferenci v egyptském Šarm aš-Šajchu dohodlo zhruba 200 států.

Země se ale naopak nezavázaly k vyloučení fosilních paliv jako ropa nebo zemní plyn. „V tom je jejich konstatování poměrně slabé. Mluví se jen o uhlí a ne o vyloučení, ale o omezení,“ vysvětluje ekolog a vědecký pracovník ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky Alexandr Ač. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)