Respekt podcast – Méně polobohů, víc služebníků. Jak se mění vztah Čechů k politikům? (2023)

Záznam diskuse z konference Pouto mezi politikem a voličem, kterou uspořádal soubor Farma v jeskyni. Moderuje Štěpán Sedláček.

Hovoří politoložka Anna Shavit, psycholog Dalibor Špok a Martin Klčo.

Natočeno 2023. Webová premiéra 1. 6. 2023 (Respekt.cz, 57 min.).

Lit.: Sedláček, Štěpán: Méně polobohů, víc služebníků. Jak se mění vztah Čechů k politikům? In web Respekt.cz, 1. 6. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Když politici získají naši důvěru, jsme pro ně schopni udělat ledacos. Změnit si profilovou fotku, koupit si flanelovou košili, vsadit si ve sportce, ale taky se pohádat s partnerem, nebo se dokonce pokusit vykolejit vlak. Skrze televize a obrazovky chytrých telefonů politici nepozorovaně vstupují do intimity našich obýváků, ložnic, skříní i peněženek a ovlivňují naše každodenní rozhodnutí. Potřebují naše hlasy a podporu, zatímco my u nich hledáme pochopení, starostlivost, odhodlanost a výhled lepšího života. Jak vypadá pomyslná společenská smlouva, kterou máme s politiky v Česku? Co si do politiků promítáme a v čem jsou očekávání voličů přehnaná? Kde jsou hranice mezi politickými sliby a marketingem? Může přinést vítězství pozitivně laděné kampaně v posledních volbách změnu i do příštích voleb? V Centru DOX o tom diskutovala politoložka Anna Shavit, psycholog Dalibor Špok a Martin Klčo, který vedl předvolební marketingovou kampaň prezidenta Petra Pavla. Debatu moderoval Štěpán Sedláček v rámci konference s názvem Pouto mezi politikem a voličem: Kam nás mohou kampaně „svést“? pořádané souborem Farma v jeskyni.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)