5:59 – Lithium opět na scéně. Jak se bude těžit? (2023)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Barbora Sochorová, Dominika Kubištová. Sound design a hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Česká televize, Archiv Poslanecké sněmovny.

Hovoří reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Natočeno 2023. Webová premiéra 30. 8. 2023 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 23 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Lithium se vrací. ČEZ poodkrývá plány na těžbu. In web Seznam Zprávy, 30. 8. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Energetická společnost ČEZ poodhalila plány na to, jak dostat lithium z nitra Cínovce v Krušných horách. Místní obyvatelé jsou ale povětšinou skeptičtí. Definitivní rozhodnutí ohledně těžby a výstavby dolu by mělo padnout na konci letošního roku poté, co budou známé výsledky předběžných studií.

Případná těžba lithia na Cínovci získává zřetelnější kontury. Finální rozhodnutí bude sice známé až po studii proveditelnosti a také po posuzování vlivu na životní prostředí a to na konci letošního nebo začátkem příštího roku, už teď ale těžba vyvolává u části místních obavy. Podle reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka se lidé bojí otřesů, nadměrné dopravy nebo i toho, že přijdou o vodu ze studní.

„Já jsem si koupil ruinu v přírodě, celé jsem si to předělal a teď se tu má místo klidu těžit? My tu těžbu nechceme. Doprava bude horší, zničí to přírodu, o vodu se bojíme,“ řekl reportérovi čtyřiašedesátiletý řidič-údržbář Josef Šlemr. Někteří se ale na těžbu těší, zejména proto, že by mohl projekt přinést do regionu finance. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)