5:59 – Piráti míří do voleb. Dva proudy uvnitř, jednota navenek (2024)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Barbora Sochorová,Eduard Freisler. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, TV Nova, ČTK Infobanka, CNN Prima News, Novinky-Politalk.

Hovoří politolog Michal Pink z brněnské Masarykovy univerzity.

Natočeno 2024. Webová premiéra 16. 1. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 28 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Piráti kormidlují volebním rokem. Předseda stejný, navenek zůstávají jednotní. In web Seznam Zprávy, 16. 1. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pirátská strana vyráží do volebního roku v čele znovu s Ivanem Bartošem, současným vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj. Poprvé byl přitom do čela strany zvolen už v roce 2009. Má tento politik s nezaměnitelnými dredy svým voličům ještě co nabídnout? (…)

„Když se podíváme na polovinu funkčního období, tak můžeme říci, že Piráti jsou v relativně dobré kondici, protože jsou ve vládě a jako jediné vládní straně jim neklesají preference,“ říká v podcastu 5:59 politolog Michal Pink z brněnské Masarykovy univerzity. Dodává, že je to i velká zásluha o víkendu znovu zvoleného předsedy Ivana Bartoše.

Vláda Petra Fialy (ODS) je obecně nepopulární a přichází o své voliče. Podle nedávného průzkumu agentury Ipsos zhotoveném exkluzivně pro Seznam Zprávy dokonce každý šestý volič koalice SPOLU, kam vedle ODS patří ještě KDU-ČSL a TOP 09, nechce jít k příštím volbám. Piráti ale o své voliče, zdá se, nepřicházejí.

 „Je to takový zajímavý úkaz, protože většina vládních stran v momentě, když se nachází v polovině funkčního období, tak je na minimu, co se týká voličské obliby, Piráti jsou vůči těmto tendencím nějakým způsobem imunní,“ všiml si politolog Pink. Co se za touto stabilitou skrývá?

Michal Pink vidí dva hlavní důvody: specifickou voličskou základnu složenou z mladých lidí, často prvovoličů, a vnitrostranickou jednotu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)