Superhrdinka 1/5 (2023)

Anna Vošalíková. Podcast. Zvukový mistr Dominik Budil, Jaroslav Pokorný. Odborná spolupráce Zuzana Sikačová. Odborná spolupráce na didaktické části Jitka Houfková a Vojtěch Žák. Hudba Jaroslav Pokorný. Režie Anna Vošalíková.

Vypráví: Tereza Dočkalová. Na dotazy odpovídají pedagogové Jitka Houfková a Vojtěch Žák.

Natočeno 2023. Premiéra všech dílů 16. 1. 2024 (ČRo Rádio Junior).

Obsah: 1. Mám dost velkou sílu? (11:50) – 2. Bejt malá je pěkně na nic!  (11:49) – 3. Slyšíte to taky? (11:32) – 4. Každej se občas bojí (10:18) – 5. Buchtičky se šodó! (12:47).

Lit.: anonym: Podcast Superhrdinka. In web ČRo Rádio Junior, leden 2024 (článek). – Cit.: Jaké to je probudit se každý den s jinou superschopností? Podcast Superhrdinka přináší příběhy odvážné Alex i zábavný online obsah. Odhalte neobyčejný svět fyzikálních jevů.

Alex je 12 let a prožívá vážně zvláštní období. Každé ráno se probudí s úplně novou superschopností, která pak zase zmizí. Jednou je neuvěřitelně silná, jindy zase slyší a cítí jako pes. Každý den přináší jedinečnou příležitost konat superhrdinské činy!

U každého dílu tady na webu najdete i pracovní listy, zábavné poznávačky nebo pokusy, které vám odhalí jak můžou takové superschopnosti fungovat. Na zvídavé otázky spolu s Alexpedagogové Jitka Houfková a Vojtěch Žák, kteří se specializují na výuku fyziky. (…)

Lit.: agf: Buchtičky se šodó! Poslechněte si pátý díl podcastu Superhrdinka. In web ČRo Radio Junior, 16. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Alexin taťka má fakt rád fyziku a tak jí vysvětlil, že její páteční superschopnost má co dělat s infračerveným zářením. Má ale pravdu? A co je to ta „teplotní škála“?

Všechny věci i živočichové kolem nás „svítí světlem“, které ale očima nevidíme. Říkáme mu infračervené nebo tepelné záření a můžeme ho pozorovat třeba pomocí termokamery. „Začneme pěkně popořadě. Infračervené záření je druh elektromagnetického záření, které je pouhým okem neviditelné. Vlnová délka infračerveného záření je totiž větší než vlnová délka světla, což je elektromagnetické záření, které vidíme,“ vysvětluje Jitka Houfková.

„Alex vidí svět v takzvaných nepravých barvách. To jsou barvy, které se používají k ukázání předmětů, které vyzařují infračervené záření. Nepravé barvy, jak jejich označení napovídá, neodpovídají skutečnosti. Jsou zvoleny tak, abychom měli dobrou představu o sledovaném ,neviditelném‘ předmětu a mohly by být zvoleny klidn úplně jinak,“ dodává Vojtěch Žák. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)