5:59 – Jak se bránit klimatické změně? Soudní žalobou (2024)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Eduard Freisler, Matěj Válek. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, YouTube – NOS, YT – The Obama White House, YT – The Telegraph, YT – Guardian News, YT – AFP News Agency.

Hovoří expertka na klimatické právo Hana Müllerová.

Natočeno 2024. Webová premiéra 12. 4. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 24 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Klimatický triumf švýcarských seniorek: Státy by se měly mít na pozoru. In web Seznam Zprávy, 12. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Evropské státy včetně Česka by si podle expertů měly všímat nového rozsudku ohledně klimatické žaloby, který vynesl soud ve Štrasburku. Podobných žalob přitom přibývá a první klimatická žaloba už několik let putuje i českou justicí. Proč jde o sílící fenomén? A jaký význam má právě případ, v němž štrasburský soud dal za pravdu švýcarským seniorkám? (…)

To rozhodnutí leckoho zaujalo. Mnozí totiž zřejmě nevnímají Švýcarsko jako zemi, které by se týkal problematický přístup k ochraně klimatu. Přesto se právě švýcarský stát stal vůbec prvním v historii, který prohrál případ spojený s globálním oteplováním a jeho dopady na člověka. Případem se rovněž poprvé zabýval Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Jeho úterní verdikt by přitom neměl ujít pozornosti ani jinde.

„Je to jasný vzkaz pro ostatní vlády Rady Evropy, že pokud také budou dělat takto málo jako Švýcarsko a další stěžovatelé se na něj (štrasburský soud) obrátí, že mohou také prohrát,“ komentuje rozsudek Hana Müllerová, která vede Centrum pro klimatické právo a udržitelnost v Ústavu státu a práva AV ČR. Členem zmíněné Rady Evropy – celoevropské mezinárodní organizace, pod kterou ESLP spadá – je přitom i Česko. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)