Prostor pro dva – Martin Groman a Michal Stehlík (2024)

Připravil Petr Lutonský.

Hovoří publicista Martin Groman a historik Michal Stehlík.

Natočeno 2024. Webová premiéra 9. 4. 2024 (Rádio Prostor, 51 min.).

Lit.: Lutonský, Petr: Tvůrci podcastu Přepište dějiny: Věřit diktátorovi s imperiálními sklony? Historie říká ne. Vždycky vás podrazí. In web Rádio Prostor, 9. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V době, kdy historie často slouží jako prostředek politických bojů, přichází rozhovor s tvůrci podcastu Přepište dějiny jako příjemný vítr. Michal Stehlík a Martin Groman tvoří dvojici, která nejenže historii rozumí, ale zároveň ji umí podat tak, že si z ní vezmete to podstatné a přitom se během toho i pobavíte. Připravte se na cestu časem, která má šmrnc. (…)

Podle Stehlíka vyplynul vznik podcastu Přepište dějiny z páté láhve bílého vína. Symbolicky tedy začínají u Bílé hory, ale jejich záběr sahá daleko za historické mezníky, často až do současnosti. Začátek podcastu však zdaleka neskrývá jen smích, ale především hluboký zájem o dějiny a jejich současné využití.

V rozhovoru se prolíná osobní s profesním, vážné s lehkým. Stehlík a Groman proplouvají českými dějinami s lehkostí, která neztrácí na vážnosti. Při tom všem nezapomínají poukázat na to, jak historie ovlivňuje naše dnešní vnímání světa, politiku, ale i to, jak vnímáme sami sebe. „Historie je jako zrcadlo, ve kterém hledáme odpovědi na otázky současnosti,“ mohl by být jeden z podtextů rozhovoru. Ať už mluví o Bílé hoře, symbolice nebo vzniku podcastu, jejich přístup odráží hluboký zájem o minulost a její vliv na přítomnost.

V tomto rozhovoru se otevírají otázky, na které moderní historie hledá odpovědi. Stehlík a Groman nabízejí nejen pohled do zákulisí své práce, ale především ukazují, jak minulost formuje náš pohled na současnost a budoucnost. Jejich konverzace nejsou jen suchým přednesem faktů; jsou živoucím příběhem, v němž se proplétají osobní zkušenosti s obecnějšími historickými kontexty. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)