5:59 – „Podmínky k životu tu nejsou.“ Svědectví z jihu Gazy (2024)

Podle OSN existuje nebezpečí, že by do konce května mohla většina obyvatel Gazy trpět hladomorem. Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Matěj Válek, Eduard Freisler. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla.

Hovoří koordinátorka humanitární organizace Oxfam v Pásmu Gazy Fidá Al-Aradžová.

Natočeno 2024. Webová premiéra 24. 4. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 27 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Hlas z Rafahu: Podmínky tu nejsou k životu, říká humanitární pracovnice. In web Seznam Zprávy, 24. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Válka v Gaze už přesáhla 200 dní. Pozornost se poslední týdny upíná hlavně na jih Pásma Gazy, kam před boji uprchl více než milion Palestinců. Izrael ale do oblasti plánuje pozemní ofenzivu. Situaci přímo na místě popisuje z Rafáhu humanitární pracovnice organizace Oxfam. (…)

Vypráví, že se svou rodinou občas zažívají týdny, kdy si musí vystačit s jídlem z plechovek, luštěninami nebo sušenými potravinami. V tu chvíli není možné myslet na pestrost stravy nebo její nutriční hodnoty. Jde jen o to, abyste neměli hlad.

„Potravu redukujete na její základní funkci – jíte, abyste přežili,“ líčí z města Rafáh na jihu Pásma Gazy Fidá Al-Aradžová. Problémů se sháněním jídla popisuje celou řadu – od jeho nedostatku na trzích přes vysoké ceny až po potíže s přístupem k hotovosti v Pásmu Gazy. „Strávíte fůru času a vaší mentální kapacity uvažováním o jídle: Co budu dnes vařit? Kde a jakým způsobem na to seženu ingredience?“ dodává v rozhovoru pro podcast 5:59. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)