5:59 – MDŽ: Proč ženy čelí nenávisti ve veřejném prostoru? (2024)

Ženy ve veřejném prostoru často čelí projevům nenávisti. Speciální ženské vydání podcastu připravila Lenka Kabrhelová.

Hovoří šéfeditorka Seznam Zpráv Veronika Lehovcová Suchá, slovenská moderátorka a autorka podcastů deníku SME Zuzana Kovačič Hanzelová, politická reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková a Lenka Kabrhelová. Ze záznamu hovoří politička Olga Richterová, dokumentaristka Brit Jensen, novinářka Linda Bartošová.

Natočeno 2024. Webová premiéra 27. 4. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 57 min).

Lit.: Kabrhelová, Lenka – Lehovcová Suchá, Veronika: Místo podání ruky nabídl přirození. Ženy o životě ve veřejném prostoru. In web Seznam Zprávy, 27. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jedné nabídl politik místo podání ruky svůj pohlavní úd, z druhé si na tiskové konferenci dělal legraci Miloš Zeman. Na další se osopil muž v hotelu, kvůli její sexuální orientaci, nadávky na vzhled zažívá politička zcela běžně a to i v reálném životě. To jsou některé ze zkušeností žen, které sdílí své zážitky z veřejného prostoru v novém podcastu MDŽ. Ten jednou za čtrnáct dní ozvláštní běžnou zpravodajskou produkci podcastu 5:59. 

 (…) Lenka Kabrhelová si jako moderátorskou posilu nového podcastu k mikrofonu přizvala šéfeditorku Seznam Zpráv Veroniku Lehovcovou Suchou a společně se pustily do debaty o nenávistných projevech se svými dvěma hostkami.

Slovenská moderátorka a autorka podcastů deníku SME Zuzana Kovačič Hanzelová, zavzpomínala v MDŽ na své zážitky z doby, kdy jako redaktorka slovenského veřejnoprávního rozhlasu chodila do parlamentu a na rozhovory s poslanci. Jeden z nich jí na místo podání ruky nabídl své přirození. „Bylo to dost odporné. Dneska už bych mu na to něco odpověděla, tehdy jsem jen odešla, tak mě to šokovalo,“ vzpomíná novinářka. (…)

MDŽ – zkratka, pod kterou si většina z nás představí hlavně Mezinárodní den žen, od teď ale i nový podcast Seznam Zpráv, kterým provází moderátorka a autorka Lenka Kabrhelová, spolu s šéfeditorkou Seznam Zpráv Veronikou Lehovcovou Suchou. V jejich podání je MDŽ mnohem variabilnější: Máme dost žen? Moc dobré ženy! Moc drží ženy, Mezi dobrými ženami. V podcastu MDŽ se totiž ke slovu dostávají hlavně ženy a probírají témata, která hýbou celou společností. Nebo možná nehýbou, ale měla by.

V prostoru, kterému verbálně a často i vizuálně dominují muži, kteří mluví a rozhodují o tématech, jež se týkají všech, si i ženy zaslouží, aby je společnost měla možnost slyšet, třeba v podcastu MDŽ.

MDŽ vychází v rámci podcastu 5:59.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)