5:59 – Koalice vs. ANO. Jak se vyznat ve sporu o důchody (2024)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Dominika Kubištová, Eduard Freisler. Sound design Ursula Sereghy. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24, facebook Andreje Babiše.

Hovoří novinář České televize Petr Vašek.

Natočeno 2024. Webová premiéra 30. 4. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 31 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: „Fatálně si nerozumí a teď to pochopil i Pavel.“ Debata o důchodech se zadrhla. In web Seznam Zprávy, 30. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v úterý na vládě představí návrh důchodové reformy. Ta například počítá s tím, že by se měl oddálit odchod do důchodu podle věku dožití. S vládní reformou ale nesouhlasí opozice v čele s hnutím ANO. Mohou znesvářené strany ještě najít společnou řeč? (…) 

Na důchodovou reformu, která zřejmě bude jednou z nejzásadnějších reforem kabinetu Petra Fialy (ODS), zůstane vláda dost možná sama. Opoziční hnutí ANO totiž oznámilo, že se s vládou nebude podílet na strategických rozhodnutích v hospodářské a sociální oblasti.

Novinář České televize Petr Vašek poukazuje, že jablkem sváru se staly především dva body vládou navrhované reformy: zvýšení odchodu do důchodu podle věku dožití po roce 2030 a snižování penzí po roce 2026. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)