Autorem pořadu je ve spolupráci s Audio Kolektivem Jan Lenart. Je geovědec a popularizátor krajiny na Ostravské univerzitě. Díky propojení mezi geografií a historií dokáže odhalovat příběhy, které v sobě snoubí osudy krajiny i jejích obyvatel. Je členem České speleologické společnosti, s vlastivědným spolkem Pestré vrstvy pořádá každoroční festival komentovaných prohlídek míst, kam by jinak člověk nevyrazil. Domovských krajin má Jan hned několik. Kromě ostravského industriálu je to nenápadná pahorkatina Nízký Jeseník a hory Karpat. „Právě hory a jejich tichý majestát mě vždy naplní novou energií. Rovinatým státům nerozumím a jejich krajinu bych v žádném případě odhalovat nechtěl. Zdrojem mých příběhů je totiž vždy pestrý zemský reliéf.“ Říká trochu v nadsázce Jan Lenart.

Lit.: anonym: 1/ Sestup do strašlivé propasti Macocha. In web Příběhy krajiny, 2. 5. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Každý o ní pravděpodobně někdy slyšel, někdo ji možná i navštívil, ale znáte příběh, který stojí za první sestupem na její dno? Propast Macocha se nachází v Moravském krasu pár desítek kilometrů od Brna. Dnes už zcela běžně probíhají na její dno různé exkurze a výlety, ale v polovině 18. století tomu tak nebylo. Vůbec myšlenka toho, spustit se do hlubin, kde dotyčný nevěděl, co ho čeká, byl velmi dobrodružný podnik. Vemte v potaz to, že lidé té doby věřili na všemožné mystické postavy a spoustu pro nás už běžných přírodních úkazů, dávali za vinu duchům, příšerám nebo božímu trestu.

V první epizodě Příběhů krajiny uslyšíte, kdo se jako první odhodlal k tak riskantnímu kroku! A proč? Jaké pocity prožíval odvážlivec, který se s pomocí lana vydává přes převis propasti?

Lit.: anonym: 2/ Důlní duch. In web Příběhy krajiny, 28. 5. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Havířskými doly kolovaly příběhy o tzv. “důlním duchovi”, o mystické postavě, která dokáže horníkům práci zpříjemnit, ale umí být i dostatečně otravný. V našem druhém díle sledujeme příběh horníka Maška, který jedno takové setkání zažije — jak ho tohle setkání ovlivnilo, ale i to, jak vypadal život horníka na konci 19. století a co vlastně znamenalo být havířem? O tom všem si můžete poslechnout v Příbězích krajiny, ve kterých odkrýváme příběhy, které se pojí se zajímavými místy v naší zemi, které zůstávají opomenutá a nebo pro jejich přílišnou známost, člověk nezná jejich pravou tvář. Na základě obyčejných lidských příběhů, které prostupují napříč dějinami, pověstmi a životy ukazujeme místa v české krajině, která stojí za to navštívit.

Lit.: anonym: 3/ Návrat Jasoně. In web Příběhy krajiny, 11. 6. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Další díl vás zavede na Štramberské kopce a odhalí velký hrdinský čin záchrany malinkého tvora. Jasoň červenooký je krásný motýl, který v Česku už dnes nemusel létat a jeho záchrana je spojena s napínavou a velmi zajímavou historií. Vyprávíme životní příběh Jana Lukáška, který by sám vydal na celou řadu epizod. My se ale věnujeme té etapě, ve které se rozhodne vrátit motýla Jasoně do krajiny Štramberka. Příběh ukazuje naději jednoho správného rozhodnutí jednoho člověka, které pozitivně ovlivnilo širokou společnost a život dalších generací. Je třeba něčemu dobrému silně věřit a být oddaný své práci. A pak, pak už jen čekat, co na to Jasoň.