Animálium 1/? (2024)

Připravil Mgr. Roman Figura, Ph.D.

Natočeno 2024 (Audiokolektiv). Webová premiéra 1. dílu 2. 5. 2024 (Audiokolektiv, 20 min.).

Obsah: 1. Příběh blbouna – 2.

Lit.: Figura, Roman: Animálium. In web Audiokolektiv, b. d. (článek). – Cit.:  Navštívíte říši roztodivných a výjimečných živočichů. Ponoříte se do barvitého vyprávění a bohatých zvuků. Napínavými příběhy neobvyklé fauny provází Roman Figura, svérázný český výzkumník a badatel, kterého zajímá komplikovaný vztah člověka a přírody.

Jak se tropický pták Dodo dostal na Pražský hrad? Je pravda, že mohl gigantický Haatsův orel sežrat člověka? Jak zní zpěv psa Dinga pralesního? A jak mamuti podpořili průmyslovou revoluci na Moravě?

Sebevědomý Dodo, lidožravý Haastův orel a nebo zpívající pes Dingo — to jsou první postavy našich vyprávění. Jak vypadalo jejich setkání s lidskou civilizací? Jak se zapsali do historie? A co nakonec vedlo k jejich zániku?

Lit.: anonym: 1/ Příběh blbouna. In web Audiokolektiv, 2. 5. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když portugalští námořníci přistáli počátkem 16. století na neobydleném ostrově v Indickém oceánu, našli zde kvetoucí tropický ekosystém. Nejnápadnějšími zvířaty byly veliké želvy a zavalití nelétaví ptáci, velcí jako krocani. Za měně než 200 let byl celý ostrov změněn k nepoznání. Ptáci zmizeli, dílem jej snědli lidé, dílem přivezení psi a makakové. Dodnes jsou symbolem nostalgie po zmizelé přírodě, stali se součástí sběratelských sbírek a setkali se i s Alenkou v říši divů.

Jak se nelétavý dronte, zvaný též Dodo či Blboun nejapný dostal na tak odlehlý ostrov? Kdo jsou jeho nejbližší žijící příbuzní? Jaký byl jeho způsob života? Jak do jakých světových zvěřinců byl vyvážen? Opravdu byl tak pitomý? Kde dnes najdeme jeho kosti? A co na to Rudolf II.?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)