Respekt podcast – Bláhová a Turek se dívají na Ripleyho (2024)

Jindřiška Bláhová a Pavel Turek komentují seriál režiséra a scénáristy Stevena Zailliana, který znovu zpracoval klasický příběh o podvodníkovi z knihy Patricii Highsmith. Připravil Štěpán Sedláček.

Natočeno 2024. Webová premiéra 19. 6. 2024 (Respekt.cz, 31 minut).

Lit.: Sedláček, Štěpán – Bláhová, Jindřiška – Turek, Pavel:  Manipulátor, který klame tělem. Ripley je seriál o uklízení, sociopatii a závisti. In web Respekt.cz, 19. 6. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Lidem není v přítomnosti hlavní postavy příjemně. To je důležitý architektonický prvek tohoto pozoruhodného černobílého seriálu v němž hraje klíčovou roli téma sociopatie,“ vyjmenovává Jindřiška Bláhová, co dílo odlišuje od předchozích filmových zpracování příběhu z 60. a 90. let. „Seriál je zasazený do minulosti a nabízí jistý typ deromantizace postavy zabijáka nebo gangstera. Druhá důležitá rovina je téma krádeže identity a závisti životního stylu, což je mimořádně současné téma, které rezonuje s tím, co mnozí lidé prožívají na sociálních sítích,“ dodává Pavel Turek. Jaké další významné vrstvy seriál zasazený do Itálie 50. let nabízí? Jak odpovídá knižní předloze? Čím se liší Ripley v podání Andrewa Scotta oproti verzím s Mattem Damonem a Alain Delonem? Nejen o tom mluví v podcastu týdeníku Respekt Bláhová a Turek se dívají.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)