5:59 – Když je dovolená problém. Co s náporem turistů? (2024)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor Matěj Válek. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, YouTube – Evening Standard (@EveningStandard), YT – IB3 NOTÍCIES (@NoticiesIB3), YT – Mallorca Under the Sun (@MallorcaUnderTheSun), YT – LADmob (@LADmob), YT – Perception Philosophy (@PerceptionPhilosophy).

Hovoří emeritní profesor Metropolitní univerzity v Manchesteru Harold Goodwin.

Natočeno 2024. Webová premiéra 1. 7. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 25 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Dovolená může být i problém. Přemýšlejme o našem cestování, vybízí expert. In web Seznam Zprávy, 1. 7. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Také letos zamířily na dovolenou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nebo se na ni teprve chystají –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ stovky milionů lidí na celém světě. Po výpadku způsobeném covidovou pandemií je stále jasnější, že cestování je zpátky. Turismus se ale na mnoha populárních místech, na která se „chce podívat každý“, stává i problémem pro místní obyvatele a komunity. Jaké negativní dopady mohou mít naše dovolené? A co s tím dělat? (…)

Španělská Barcelona, italské Benátky nebo třeba ostrov Mallorca ve Středozemním moři: To jsou příklady míst, na která i letos míří davy turistů. V hledáčku mají také menší lokality, například malebnou rakouskou vesnici Hallstatt nebo chorvatský přístav Dubrovník. Nejen tam –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a nejen v Evropě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ale turismus vedle zážitků pro návštěvníky nebo peněz do lokální ekonomiky přináší i něco jiného. Pro část místních obyvatel se totiž zároveň stal zátěží.

Kvůli dopadům nadměrného turismu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ overturismu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ se někde dokonce protestuje. Na už zmíněné Mallorce vyšlo letos v květnu, tedy jen krátce před začátkem turistické sezony, do ulic na deset tisíc lidí. S nápisy jako „SOS místní obyvatelé“ poukazovali na to, jak závratně v místě rostou životní náklady, především ceny nemovitostí. Už několik týdnů před Mallorčany přitom se stejným důvodem demonstrovali také obyvatelé Kanárských ostrovů. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)