5:59 – Netanjahu pod tlakem. O Izraeli a válce, která se změní (2024)

Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Matěj Válek, Eduard Freisler. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, TV Nova, CNN Prima News, YouTube – The Independent.

Hovoří Irena Kalhousová, ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově.

Natočeno 2024. Webová premiéra 3. 7. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 25 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Izraelci ztratili empatii k lidem v Gaze. Platí to i opačně, říká expertka. In web Seznam Zprávy, 3. 7. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Válku Izraele s Hamásem obepíná sílící tlak na nové příměří. Boje se ale v Pásmu Gazy vedou dál. Zároveň i mezi izraelskými lídry stále častěji znějí hlasy, že se musí proměnit podoba ofenzivy. Kam válka míří? A co na to izraelská veřejnost? (…)

Cíl izraelské vojenské operace v Gaze zůstává i po více než 70 dnech od začátku války jasný – likvidace hnutí Hamás. Od izraelských představitelů znějí třeba i přirovnání k americké „válce proti teroru“ po útocích z 11. září 2001 a následnému pátrání po jejich strůjci Usámovi bin Ládinovi. I tehdy jeho dopadení trvalo.

„Takže nelze očekávat, že ta vojenská operace skončí během několika málo dní. Ale už i v Izraeli zaznívá, že přejde do jiného stadia – že nebude vedena v dosavadní podobě, to znamená to masivní bombardování. A že se spíše Izrael začne zaměřovat na specifické vojenské operace, zřejmě především za pomoci speciálních komand,“ říká Irena Kalhousová, ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)