Odkryto – Spravedlnost tyrana 1/2 (2024)

Někdejší předseda soudu ve Žďáru nad Sázavou bil, týral a křivě obvinil svoji partnerku. Od soudu odešel s trestem, přesto o talár nepřišel a dál soudí. Jak je to v české justici možné? Podcastový publicistický seriál připravil Janek Kroupa.

Natočeno 2024. Webová premiéra 1. dílu 26. 8. 2024 (Seznam Zprávy, 7:20 h.; 30 min.); 2. dílu 27. 8. 2024 (Seznam Zprávy, 7:20 h.; 29 min.) v cyklu Odkryto.

Lit.: Trajerová, Magdaléna: Když soudce týrá svou manželku, tak to trestné není. Soudce z Vysočiny zůstává ve funkci, i když bil svou ženu. In web Refresher, 27. 8. 2024 (článek). – Cit.: Svou manželku bil, týral, vulgárně jí nadával. Soudce ve Žďáru nad Sázavou je už několik let stíhaný a prověřovaný úřadem za týrání své ženy. Přesto je stále soudcem.

„Říkal mi, že jsem nicka, že nic neumím (…) Když ho to chytlo, tak mě mlátil PET lahvemi s vodou, jak to šlo. Buď po hlavě nebo po rukách. S tím, že tam prostě s ním budu žít a že nebudu hrát,“ uvedla pro Seznam zprávy manželka Romana Švaňhala. Muž se jí kromě jiného také vysmíval za vrozenou vadu řeči a častoval ji i sprostými nadávkami.

Po několika letech se rozhodla, že uteče a informuje policii. Švaňhal byl proto obviněn z domácího násilí. První soudní instance mu uložila dvouletý trest s třemi roky podmínečného odkladu. Byl také svlečen ze soudcovského taláru. Odvolal se ale, a druhá soudní instance zkrátila podmínku na dva roky. Případ popsal podcast Spravedlnost tyrana Seznam zpráv.

Lit.: Kroupa, Janek: Týral, bil a vulgárně urážel partnerku. Přesto je dál soudcem. In web Seznam Zprávy, 26. 8. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Někdejší předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou bil, týral a vulgárně nadával své partnerce. A byl za to dvakrát odsouzen. Přesto je stále soudcem a sám rozhoduje kupříkladu rozvodová řízení. Absurdní situaci zkoumá investigativní podcastová série Spravedlnost tyrana z cyklu Odkryto.

Roman Švaňhal, soudce ve Žďáru nad Sázavou je už několik let stíhaný, odsuzovaný a nyní prověřovaný městským úřadem za to, že týral svou partnerku Evu. Přitom jako soudce se má podle kodexu Soudcovské unie chovat tak, „aby jeho chování nesnižovalo vážnost soudcovského stavu“.

„Říkal mi, že jsem nicka, že nic neumím (…) Když ho to chytlo, tak mě mlátil PET lahvemi s vodou, jak to šlo. Buď po hlavě nebo po rukách. S tím, že tam prostě s ním budu žít a že nebudu hrát,“ vypráví Eva, profesionální houslistka. Trpí vrozenou vadou řeči, která se projevuje tím, že zejména ve stresu zadrhává. I proto jí soudce říkal opovržlivě kokta, ale nejen to. „Nadával mi, říkal mi třeba, že jsem židovská k***a,“ říká Eva. (…)

Lit.: Kroupa, Janek: Soudce, který týral partnerku, dostal trest za křivé obvinění. In web Seznam Zprávy, 27. 8. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Třikrát stanul před soudem za týraní své partnerky a dvakrát si vyslechl odsuzující verdikt. Soudce Romana Švaňhala teď odsoudili i za křivé obvinění. Seznam Zprávy jeho případ mapují v investigativní sérii Spravedlnost tyrana.

U Okresního soudu v Třebíči se minulé pondělí odehrál pozoruhodný proces. Na lavici obžalovaných usedl Roman Švaňhal, který je sám soudcem ve Žďáru nad Sázavou. Obžalován je ze skutku, který je pro soudce profesně zřejmě nejzávažnější: měl se sám dopustit křivého obvinění. A soud ho na místě odsoudil.

Není to jediná kauza, ve které soudce Švaňhala obžalovali. V předchozích letech od dvou soudů odešel z podmíněným trestem za týrání své partnerky. Nejvyšší soud pak konstatoval, že nešlo o trestný čin a případ poslal do přestupkového řízení.

Přesto soudce Švaňhal o talár nepřišel a dál soudí. Jakkoli se to může zdát absurdní, tak přesně tento obrázek uvidíte na Okresním soudu ve Žďáru nad Sázavou. Jak je to možné, zkoumají Seznam Zprávy v investigativní podcastové sérii Spravedlnost tyrana.

„Žijeme v reálném světě, nežijeme v ideálním světě. Potom, co se doktor Švaňhal vrátil od února do funkce soudce, tak jsem od účastníků řízení ani od advokátů nezaznamenal žádné stížnosti. Ať už na jeho chování nebo na nějaké nezákonné procesní postupy. Takže nemám důvod pochybovat o tom, že doktor Švaňhal vykonává svou funkci řádně,“ obhajoval situaci Aleš Landsman, předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou.

Po verdiktu třebíčského soudu, který Švaňhala odsoudil za křivé obvinění, Seznam Zprávy předsedu Landsmana znovu kontaktovaly. „Dokud nebude odsouzen pravomocně, zůstává z mého pohledu situace stejná,“ odpověděl Landsman. A tak se žďárští občané budou dál potkávat s odsouzeným v taláru. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)