Daniel Pastirčák: Poézia (Daniel Pastirčák: Poezie, 2023)

Daniel Pastirčák. Výběr veršů. Režie Jozef Palaščák.

Recituje Michal Novodomský.

Natočeno 2023. Premiéra 24. 2. 2023 (SRo 8 Rádio Litera, 13:45 h.) v cyklu Verše. Repríza 25. 2. – 2. 3. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Milujeme rozhlasovú hru a poznáme jej dejiny. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 19. 2. 2023 (článek). – Cit.: Vieme, že zo všetkých rozhlasových žánrov je poslucháčom Rádia Litera najbližšia práve rozhlasová hra. A tak vám tento týždeň ponúkame obnovenú premiéru skutočne výnimočného cyklu o dejinách rozhlasovej hry, predovšetkým tej slovenskej. Vysielame pod názvom Dejstvá a drámy, tento týždeň zaznie jeho 5 častí. Prejdeme sa obdobím 20., 30., 40. rokov 20. storočia. Tento cyklus nebol od svojho vzniku v roku 1975 vysielaný, takže aj v tomto je ojedinelý a nemali by ste si ho nechať ujsť. Pýtali ste si aj niečo opäť zo slovenskej literárnej klasiky, takže sa môžete tešiť na hru Hájnikova žena z roku 1963. Vo vysielaní sa objaví aj hra o Shelleym od M. Figuli, ktorá bola v 30. rokoch v rozhlasovom vysielaní niečím prelomovým. Mnohých zrejme zaujme dlho nevysielaná hra Barbier zo Sevilly. Nebude chýbať hra pre deti od Radka Bachratého Megashow radosti. Fíčer Vladimíra Ruska Od Júlie po Bernardu Albu bude venovaný Zdene Grúberovej. A budete môcť spoznať viac aj Janka Borodáča a zistiť, ako je prepojený s Košicami. Verše budú patriť Danielovi Pastirčákovi. (…)

Daniel Pastirčák je slovenský prozaik, dramatik, prekladateľ, esejista, básnik a kazateľ. No jeho slová poznajú aj ďaleko za dverami zborových miestností. Skrátka si so slovami rozumie. Ak aj hovorí o náboženských témach, nie je to opakovanie fráz, ale živé prenikanie k tomu, o čo naozaj ide. V programe s názvom Poézia sme pre vás na záver týždňa vybrali jeho básne, ktoré sú spirituálne, ale pracujú s obrazmi, ktoré poznáme z každodenného života. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)