Portrét dámy (1975)

Thomas Stearns Eliot. Verše. Režie Peter Jezný.

Účinkují Ján Vdovják a Ľuba Hajková.

Natočeno 1975. Repríza 3. – 9. 8. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Śaráková, Lucia - Zumríková Kekeliaková, Monika: Nositelia Nobelovej ceny za literatúru. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 30. 7. 2023 (článek)  – Cit.:  Nobelova cena za literatúru sa udeľuje od roku 1901, niektorí jej nositelia sú nám dôverne známi, ale poniektorí ani nie. V Rádiu Litera sme sa preto opäť trochu viac porozhliadali a skúsili oprášiť diela tých autorov, ktorí získali Nobelovu cenu ešte na samom počiatku jej udeľovania, čiže v prvej polovici 20. storočia. Vo vysielaní sa tak objaví tento týždeň Wladislaw Stanislaw Reymot, Selma Lagerlöfová, Sully Prudhomme, Anatole France, Ivan Alexejevič Bunin, Henri Bergson a Hermann Hesse. Čítať si budeme Buninove Temné aleje, môžete sa tešiť na rozhlasovú hru Bohovia sú smädní, ktorej autorom je Anatole France. Nebude chýbať Reymontova Spravodlivosť, Lagerlöfovej Gösta Gerling, Hesseho Kúzelinikovo detstvo či Eliotov Portrét dámy.  (…)

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, Thomas Stearns Eliot, rodák z Ameriky, ktorý prežil život väčšinou na britských ostrovoch, patrí k zakladateľom modernizmu v európskej literatúre. Známa je predovšetkým jeho básnická skladba Pustatina a zbierka Štyri kvartetá. My vám budeme čítať jeho báseň, ktorá prvýkrát vyšla už v roku 1915, keď mal Eliot 27 rokov. Patrí k jeho prvým významným básňam a jej názov si požičal od amerického spisovateľa Henryho Jamesa – Portrét dámy. V réžii Petra Jezného účinkujú Ján Vdovják a Ľuba Hajková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)