Klasici – Samson bojovník (2023)

John Milton. Překlad Marián Andričík. Reie Eva Reiselová.

Účinkují Štefan Bučko, Jakub Rybárik, Lucia Vráblicová.

Natočeno 2023. Repríza 20. – 26. 2. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Manželia i spisovatelia – Jozef Gregor Tajovský a Hana Gregorová. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera,  16. 2. 2024 (článek). – Cit.:  Tento týždeň budeme aktualizační, ale zároveň budeme plniť aj vaše poslucháčske priania. Vieme, že máte veľmi radi cyklus Slovenské rody – tento týždeň ho venujeme rodu Lilgovcov a Gregorovcov – vďaka čomu si pripomenieme aj blížiace sa výročie dvoch manželov spisovateľov – tento rok to bude 150. výročie narodenia J. G. Tajovského a o rok 140. výročie narodenia jeho manželky Hany Gregorovej. Vzácny bude aj cyklus z ich korešpondencie, doteraz na Litere nevysielaný. A Hanu Gregorovú si pripomenieme aj ako rozhlasovú autorku legendárnych rozhlasových večerníčkov. Týždňom sa bude zároveň vinúť aj archetyp Samsona a Herkula s konotáciami sily, ktorú ukrývajú neraz vlasy či obyčajné srdce. Môžete sa tešiť na doteraz nevysielané hry Samson v okovách od Leonida Andrejeva, Ivety Horváthovej Samsona a na verše J. Miltona Samson bojovník. Obnovenú premiéru budú mať aj vzácne hry Nenávidený od J. Repka (spracováva príbeh A. F. Kollára) a hra Nastenka od F. M. Dostojevského – obe patria k poslucháčskych vrcholom tohto týždňa. Nebudú chýbať ani premiéry nášho rádia, a to z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera (pásmo T. Bartoňka) a z cyklu V skratke (I. Grznárová). (…)

Príbehy Starého zákona z Knihy sudcov inšpirovali Johna Miltona k básni Samson bojovník. Napísaná je v duchu starogréckych tragédií. Autor v nej opisuje príbeh veľkého bojovníka Samsona, ktorý trpí vo filištínskom väzení. Báseň vznikla v rámci cyklu Klasici v prekladoch Mariána Andričíka.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)