Verše – Valaská škola – mravúv stodola (Verše – Valašská škola – mravů stodola, 2022)

Hugolín Gavlovič. Verše. Režie Jozef Palaščák.

Recituje Branislav Bajus.

Natočeno 2022. Repríza 3. – 9. 9. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Rozhlasový pozdrav (nielen) do školských lavíc. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera,  1. 9. 2024 (článek). – Cit.:  Začiatok septembra býva akýsi nostalgický. Prázdniny a dovolenky sú za nami a mnohí naši verní poslucháči si sadajú opäť do školských či študentských lavíc. Tento týždeň chceme byť v Rádiu Litera s nimi. S témou školy, s maturitnými autormi, ale nezabúdame ani na tých poslucháčov, ktorí už netrpezlivo očakávajú ďalšie dlho nevysielané hry a pásma. Vo vysielaní sa objaví 5 častí z Hesseho knihy Narcis a Goldmund. Z dlho nevysielaných hier to budú Miláčik (od G. de Maupassanta), Kto je tu zanedbaný, miláčik? (od T. Kusej) a Šimona (od W. Weidlerovej a L. Feuchtwangera). Nebude chýbať rozprávka (Malá morská víla) či pásmo o Andersenovi ako básnikovi. Z vysielania sa ozve i hlas Kláry Jarunkovej (v pásme Príbehy o jedinečnosti) a na svoje si prídu aj milovníci dobrej poézie – tento týždeň J. Keats a H. Gavlovič. (…)

A pri veršoch zostaneme, ale presunieme sa bližšie odmov a aktuálne do školských lavíc, kde na nás čaká Hugolín Gavlovič a jeho Valaská škola – mravúv stodola. Povinné čítanie, ktoré by mal každý z nás poznať. Tento františkánsky kazateľ napísal svoje rozsiahle dielo okolo roku 1755 v bohemizovanej slovenčine. Písal, pretože mal zdravotné problémy, ktoré mu bránili kázať priamo. Chodieval preto na salaše, sledoval tam život pastierov a nimi inšpirovaný napísal básne, o usporiadanom živote, ktorý hodno žiť. Započúvajte sa. Ako vám znejú dnes? Ich rytmus, ich ťažkopádny, ale zrozumiteľný jazyk a najmä – súhlasíte z ich posolstvami? V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Branislav Bajus. Program je z roku 2022. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)