Verše – Mraky a súmraky (Verše – Mraky a soumraky, 2023)

John Keats. Výběr z poezie. Režie Eva Reiselová.

Recituje Tomáš  Maštalír.

Natočeno 2023. Repríza 6. – 12. 9. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Rozhlasový pozdrav (nielen) do školských lavíc. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera,  1. 9. 2024 (článek). – Cit.:  Začiatok septembra býva akýsi nostalgický. Prázdniny a dovolenky sú za nami a mnohí naši verní poslucháči si sadajú opäť do školských či študentských lavíc. Tento týždeň chceme byť v Rádiu Litera s nimi. S témou školy, s maturitnými autormi, ale nezabúdame ani na tých poslucháčov, ktorí už netrpezlivo očakávajú ďalšie dlho nevysielané hry a pásma. Vo vysielaní sa objaví 5 častí z Hesseho knihy Narcis a Goldmund. Z dlho nevysielaných hier to budú Miláčik (od G. de Maupassanta), Kto je tu zanedbaný, miláčik? (od T. Kusej) a Šimona (od W. Weidlerovej a L. Feuchtwangera). Nebude chýbať rozprávka (Malá morská víla) či pásmo o Andersenovi ako básnikovi. Z vysielania sa ozve i hlas Kláry Jarunkovej (v pásme Príbehy o jedinečnosti) a na svoje si prídu aj milovníci dobrej poézie – tento týždeň J. Keats a H. Gavlovič. (…)

Moja obraznosť je kláštor, v ktorom som mníchom,“ napísal anglický básnik John Keats. Tieto slová nájdeme v úvode Doslovu k výberu z jeho poézie Mraky a súmraky. Prekladateľ i autor doslovu, Marián Andričík, píše: „Necelých dvadsaťšesť rokov života, tri knižky básní, niekoľko priateľov a jedna veľká nenaplnená láska. To je v skratke imanie, s ktorým po rokoch zabudnutia vstúpil do literárnej histórie básnik, ktorého „meno bolo napísané na vode“ — John Keats.“ Jeho verše vám na záver náčho týždňa prečíta Tomáš Maštalír.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)