A proč se nemůžu smát? (2005)

Václav Chochola. Tři povídky současného autora ze sbírky Třísky do masa. Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Aleš Procházka.

Natočeno v roce 2005. Repríza 27. 4. 2014 (ČRo 3 Vltava, 2:30 h.; 30 min.) v cyklu Noční bibliotéka; 20. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka.

Lit.: Mačas, Dominik: Václav Chochola: A proč se nemůžu smát? In web ČRo 3 Vltava, 20. leden 2020 (článek). – Cit.: (…)  Václav Chochola se narodil 9. ledna 1978 v Mladé Boleslavi. Po dětství a mládí na vesnici se vydal do Prahy, z tamní techniky zběhl k psaní o sportu, zapsal se na Literární akademii, napsal první povídky, přestal psát o sportu, napsal další povídky, ty doputovaly do nakladatelství, odkud v roce 2004 vyšly oblečeny do zeleného přebalu s titulem Třísky do masa. Z této první autorovy sbírky uvádíme výběr tří textů.

Jáchym Topol o jeho prózách napsal: „Povídky zobrazují existenci zhuštěnou na doraz, obyčejně je jejich středem výsek ze života hrdiny-pozorovatele: ať je činností popíjení v hospodě, pohřbívání nebo třeba pokus o sbírání borůvek, autorovi je to vždy záminkou, aby se pokusil dotknout toho nejpodstatnějšího ve vztazích mezi lidmi, jejich vzájemnosti. (…) A Chochola má v záloze ještě jednu prozaickou zbraň: humor, ironii, cit pro absurdno a úlevný chechot.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)