Co jednomu nemožno, všem dohromady snadno (2014)

Jindřiška Smetanová. Povídka české prozaičky. Připravil Jiří Vondráček.

Účinkuje Hana Zezulová.

Natočeno 2014. Premiéra 3. 6. 2014 (ČRo 3 Vltava, 9.30 h.) v cyklu Kabinet. Repríza 24. 11. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9.30 h.) v cyklu Kabinet.

Lit.: anonym: Jindřiška Smetanová: Co jednomu nemožno, všem dohromady snadno. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2016 (článek). – Cit.: Knížka Ustláno na růžích a pod nebesy je úsměvným vyprávěním o každodenních příbězích mnohdy bizarních malostranských obyvatel. Vypráví se v ní příběhy o domech a obyvatelích tohoto zákoutí Prahy, autorka v nich s pochopením a soucitem vypráví o stáří a samotě, především pak o obyčejných i neobyčejných osudech starých opuštěných žen v tomto svérázném koutu Prahy.

Jindřiška Smetanová uveřejňovala své povídky, fejetony a glosy od počátku 60. let v Literárních novinách, Vlastě, Plameni, Kulturní tvorbě, Hostu do domu, Zítřku. Zaměření jednotlivých tiskovin z tohoto výčtu svědčí o tom, že spisovatelka oslovovala jak čtenáře literárních revue, tak třeba i časopisu pro ženy. V šedesátých letech oživila fejeton, vnesla do něj témata z každodenního života, viděná ženskýma očima. Po roce 1970 nesměla publikovat; činila tak však pod cizími jmény, podobným způsobem také otiskovala své překlady.

Napsala několik televizních scénářů a podílela se na svého času neobyčejně populárním pořadu Sedmilháři, který spočíval na improvizovaném vyprávění a po rozhlasové podobě získal i verzi televizní. Pro ty, kdo Sedmilháře nezažili, je třeba říci, že pořad patřil mezi zábavné a předcházel pořadům typu talk show. Neměl však moderátora a jeho účinkující byli literáti a scénáristé, Jindřiška Smetanová mezi nimi byla jediná žena.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)