Prach (2014)

David Sedaris. Povídka současného amerického spisovatele. Překlad Hana Ullmanová. Připravila Marie Nováková. Režie Ivan Chrz.

Účinkuje Martin Písařík.

Natočeno 2014. Premiéra 20. 10. 2014 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 30 min) v cyklu Moderní povídka. Repríza 11. 3. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.) v cyklu Kabinet.

Lit.: anonym: David Sedaris: Prach. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2014 (článek).  – Cit.: (…) Davida Sedarise (1957) pro české čtenáře objevilo nakladatelství Argo a překladatelka Hana Ulmanová. Čtenáři, kteří si zakoupili v roce 2013 žlutou knížku s názvem Naháč, nevěděli předem o jejím autorovi nic, ale během četby zjistili, že je to jeden z nejzábavnějších současných prozaiků, humorista nového střihu, který ve svých textech zabydluje všechny nově objevené končiny naši technické civilizace i vzájemných vztahů. 

David Sedaris vyrůstal v městě Raleigh v Severní Karolině v USA, žil porůznu ve Spojených státech a později (snad i nyní) ve Velké Británii.  Jeho povídky jsou autobiografické a velice sebeironické, zdrojem příběhů je zejména současné maloměsto, rodina, studium na univerzitě, která není příliš prestižní, nutnost přivydělat si, vlastní homosexuální orientace, korektnost ve vztahu k okolí a nejrůznější obsese, pramenící z moderní civilizace. Sedarisova rodina je řeckého původu, což vnáší do příběhů i téma odlišných kulturních a civilizačních tradic. 

Povídka Prach mluví o věcech života a zejména smrti jazykem drzého mládí, tím spíš ale vyniká, že za silnými slovy skrývá skutečná zranění a pravé city.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)