Šťastná náhoda (2014)

Ljudmila Ulická. Povídka současné ruské spisovatelky a dramatičky z knihy Ženské lži . Překlad Alena Machoninová. Připravila Marie Nováková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkuje Andrea Elsnerová. 

Natočeno 2014. Premiéra 2. 2. 2015 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 28 min) v cyku Moderní povídka. Repríza 10. 8. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.) v cyklu Kabinet. Repríza 7. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h) v cyklu Ruský týden na Vltavě; 11. 12. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h) v cyklu Dora Kaprálová uvádí…

Pozn.: Hlavními hrdinkami povídkového cyklu Ženské lži současné ruské spisovatelky Ljudmily Ulické (*1943) jsou ženy: příslušnice tohoto pohlaví ve všech svých podobách a stádiích, od dívenek po ženy zralé. Žijí různé životy a mají mnohdy strastiplné osudy, o čemž se čtenář dozvídá prostřednictvím vypravěčky Ženi, obratné pozorovatelky každodennosti se špetkou naivity, která (Žeňa i její naivita) dává prostor pro rozvinutí oněch malých nepravd, jimiž si hrdinky často zkrášlují či usnadňují dennodenní šeď. (anotace)

Lit.: anonym: Ljudmila Ulická: Šťastná náhoda. In web ČRo 3 Vltava, únor 2015 (anotace). – Cit.: Ljudmila Ulická (nar. 1943) je renomovaná ruská autorka, jež byla oceněna nejednou literární cenou, kromě literatury se pohybuje i v oblasti divadla.

Povídkový cyklus Ženské lži byl vydán v Rusku v roce 2003. Poodhaluje čtenáři vnitřní svět ruských žen, na první pohled zbavený jakékoli vnější logiky. Leitmotivem a také hybatelem veškerého dění je lež – nezištná, vyslovená s touhou po lepším životě, který nezbývá než si vymyslet. 

V povídce Šťastná náhoda vypravěčka zkouší proniknout na výzvu filmového dokumentaristy do světa luxusních ruských prostitutek ve Švýcarsku. Ale nic není takové, jak se na první pohled zdá.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)