Kafkárna (2012)

Mariusz Szczygieł.  Kapitola z knihy Gottland. Připravila Martina Pelcová. Použitá hudba DVA (písně z alba Hu).

Účinkují Peter Dolnik, Radana Kolčavová, Dominika Řebíková, Martina Pelcová a Martyna Szczerbińska (československá verze), Agata Siejka, Aleksander Roj, Filip Pawlak, Klaudia Torebko, Marcin Sikora i Martyna Szczerbińska (polská verze).

Nastudovalo Rádio R, Radio TLIS a Radio Egida v roce 2012 (15 min.). K poslechu zde.

Lit.: Pelcová, Martina: Poslechněte si Kafkárnu v podání Radia R a Egidy. In web MUNImedia, 12. 7. 2012 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Moderátoři českého Radia R a zpřáteleného polského rádia Egida se spojili, aby natočili jednu kapitolu proslulé knihy Mariusze Szczygieła Gottland. Stala se jí Kafkárna, kterou si nyní můžete poslechnout.

Inspirací pro sepsání kapitoly o tom, co to podle čechů znamená kafkárna, se stala kniha Radoslava Nenadála jménem Tudy chodil K. Celá kapitola zaznívá  hned ve dvou verzích – v česko-slovenské a polské. Porozumíte polštině, když budete znát význam slov?

Lit.: Pelcová, Martina: Premiéra Kafkárny na Radiu R! In web MUNImedia, 25. 6. 2012 (článek). – Cit.: Moderátoři Radia R a radia Egida se spojili, aby natočili jednu kapitolu knihy Mariusze Szczygieła Gottland. Stala se jí Kafkárna, kterou si budete moci v úterý v 17:00 na Radiu R poslechnout!

Všechno začalo knihou Radoslava Nenadála jménem Tudy chodil K. Bohužel, lidé v Česku na ni trochu pozapomněli. Znova ji objevil Polák Mariusz Szczygiel, který ve své reportáži „Kafkárna“ shrnul příběh této knihy a popsal historii její vzniku. Sbírka Gottland, ve které se reportáž nachází, se stala v Polsku bestellerem a rychle se dočkala i českého překladu.

Co je to ona „kafkárna“, zazní na Radiu R hned ve dvou verzích – v česko-slovenské a polské. – Jak zní rodná řeč spisovatele spolu s řečí země, o které píše? Nalaďte si Kafkárnu v úterý a zaposlouchejte se. (…)

Písně, které v patnáctiminutovém příspěvku zazní, jsou z alba Hu (2010). Hudbu i slova složila pardubická skupina DVA © www.2dva.cz. Album je dostupné z www.dva2.bandcamp.com.
- See more at: http://munimedia.cz/prispevek/premiera-kafkarny-na-radiu-r-3621/#sthash.1Ts7OUJG.dpuf

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)