Návštěva muzea (2015)

Vladimír Nabokov. Povídka. Překlad Pavel Dominik. Připravila Daniela Jirmanová. Režie Tomáš Jirman.

Účinkuje Norbert Lichý.

Nastudoval ČRo Ostrava v roce 2015. Premiéra 30. 5. 2015 (ČRo 3 Vltava, 11:31 h). Repríza 4. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h) v cyklu Klasická povídka.

Lit.: anonym: Vladimír Nabokov: Návštěva muzea. In web ČRo 3 Vltava, květen 2015 (anotace). – Cit.: Co všechno se může stát v souvislosti s koupí obrazu, visícího v jednom francouzském muzeu.

V centru povídky Návštěva muzea stojí portrét v nevelkém regionálním muzeu. Zájem o portrét přivádí vypravěče do světa jednotlivých muzejních expozic, které postupně přerůstají do jemně surreálných podob. 

Spíše než expozice připomínají fantaskní vzorky života a vtahují bloudícího návštěvníka do svého tajemného světa. Povídka Vladimíra Nabokova vyšla časopisecky v roce 1939, tedy v době, kdy její autor už čtyřicet let žil za hranicemi Ruska, možná právě proto Návštěva muzea svým závěrem zároveň připomíná tíživý emigrantský sen. 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)