Miesto pre samotu (Místo pro samotu, 2015)

Monika Kompaníková. Povídka současné slovenské prozaičky. Ze stejnojmenné debutové sbírky připravila Jiřina Tejkalová.  Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Zuzana Kronerová.

Natočeno 2015. Premiéra 28. 10. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 27 min.) v cyklu Kabinet a v rámci cyklu Česko-slovenský týden.

Lit.: anonym: Monika Kompaníková: Miesto pre samotu. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2015 (anotace). – Cit.:  Monika Kompaníková je výtvarnice a na jejím způsobu psaní je vizuální vnímání patrné. Povídka Miesto pre samotu je plná zvukomalebných slov, která evokují starý, chátrající dům.  Ze stejnojmenné debutové sbírky připravila Jiřina Tejkalová. Čte Zuzana Kronerová v režii Vlada Ruska.

Danielu Kapitáňovou znají čtenáři pod pseudonymem Samko Tále. Pod tímto jménem okouzlila svérázným humorem svého vypravěče, retardovaného hrobníka z Knihy o hřbitově. Její povídka 1920 – 1996 je napsaná podobně: jako groteskní dopis na rozloučenou, v němž se na osudu jednoho obyčejného člověka ukáže běh slovenských dějin. Připravil a v ostravském studiu režíroval Miloslav Zelinský. Čte Norbert Lichý.  

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)