Princ Jáchcivíc (2015)

Jan František Hruška. Baladická pohádka chodského národopisce a spisovatele.  Pořad připravil Dominik Mačas. Režie Natália Deáková.

Vypráví Martin Stránský.

Nastudoval ČRo Plzeň v roce 2015. Premiéra 26. 12. 2015 (ČRo Plzeň, 18:00 h.) v cyklu Literární drobnosti – Pohádkové Vánoce.

Lit.: Mačas, Dominik:  Pohádkové Vánoce 2015. In web ČRo Plzeň, prosinec 2015 (článek+ program). – Cit.:  Patří už k dobré tradici, že vám k vánočním svátkům ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň přinášíme pohádky od autorů z našeho kraje. A jak tomu bude letos? Ukazuje se, že „pohádkářsky“ nejbohatší jsou oblasti Chodska a Podbrdska. Odtud jsme tedy převážně čerpali i při našem letošním výběru.

Sbírání lidových vyprávění z Podbrdska se léta věnoval Karel Vaněček. Byl to středoškolský profesor, který dával svým žákům za úkol, aby zpovídali své prarodiče a jejich vyprávění zapisovali. Vznikla tak úctyhodná sbírka lidové slovesnosti, ze které pak Vaněček vydal několik výborů. Z jednoho z nich si budeme číst také v našem vysílání. 

Posluchačům nabídneme ale i pohádky současného plzeňského autora Petra Mazného nebo přeštického učitele Josefa Kožíška, který napsal první český slabikář – Poupata.

A pak je tu chodská pokladnice pohádek. Jméno Jiřího Kajera a jeho knížky jsou všem posluchačům dobře známé a není třeba je představovat. Skutečným pokladem a naší letošní novinkou ale jsou příběhy přímo vyprávěné v bulačině – chodském nářečí. Natočili jsme je pro vás se „strejčkem Kubijáčkouc“ (Antonínem Kuželkou starším) a „tetou Houlíkouc“ (Annou Vrbovou) z Postřekova.

Na letošní Vánoce jsme pro vás připravili přes dvacet nových pohádek. Nechcete žádnou z nich propásnout? Tady je kompletní přehled všech pohádek i s časy vysílání:

Čtvrtek 24. prosince 2015
9:10 Antonín Kuželka: Kateřinská
10:35 Antonín Kuželka: Hasičskej bál
14:35 Antonín Kuželka: Pouť v Parezově
15:25 Karel Vaněček: Kupec a strašidlo / Holubice a princezna
16:30 Jiří Kajer: Vo věčným strážci
18:00 Josef Kožíšek: Velká vánoční pohádka z červeného jablíčka

Pátek 25. prosince 2015
10:35 Antonín Kuželka: Brychtojc zlaťáky
14:30 Anna Vrbová: Silná Chodka / Jak pacholek hledal práci / Když Pánbůh a sv. Petr chodil po světě
15:25 Karel Vaněček: Zima, zima, zima / Vo šefci
16:30 Jiří Kajer: Na pány se muší zchytra
18:00 Petr Mazný: O plzeňských vodnících, čertech a jedna fungl nová vánoční pohádka k tomu…

Sobota 26. prosince 2015
14:30 Anna Vrbová: Vo zlý ženě
15:25 Karel Vaněček: Vo jednom poustevníkovi / Vo čertu
16:30 Jiří Kajer: Vo kouzelným mlyjně
18:00 Jan František Hruška: Princ Jáchcivíc

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)