Přípitek Harlemu (2016)

Langston Hughes. Harlemská svoboda v dialogu afroamerického básníka harlemské renesance a jeho přítele Simpla. Překlad Luba Pellarová a Rudolf Pellar. Připravila Jiřina Tejkalová. Režie Petr Mančal.

Účinkují Luboš Veselý a Michal Novotný. 

Natočeno 2016. Premiéra 29. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 11 min) v cyklu Americký rok a Kabinet.

Lit.: anonym: Langston Hughes: Přípitek Harlemu. In web ČRo 3 Vltava, červen 2016 (článek). – Cit.: Harlemská svoboda v dialogu afroamerického básníka harlemské renesance a jeho přítele Simpla.

Langston Hughes, narozený roku 1902 ve státě Missouri, zemřel v roce 1967 v New York City, ve státě New York. Vzdálenost mezi jeho rodištěm a pozdějším životem afroamerického intelektuála, spisovatele a pořadatele umění amerických černochů v New Yorku je sama o sobě symbolická.

Současným happyendem tohoto příběhu je prezident Barack Obama a jeho politický vzestup. Langston Hughes zemřel rok předtím, než byl zavražděn mluvčí hnutí za emancipaci černochů Martin Luther King i senátor Robert Kennedy, od jehož politiky hnutí očekávalo podporu.

Langston Hughes byl představitelem tzv. harlemské renesance, básník, sociální aktivista, romanopisec, dramatik a publicista a také historik černošského jazzu. Do svých třinácti let žil se svou babičkou, rodiče se rozvedli a otec je opustil. Později se Langston přestěhoval k matce do Lincolnu v Illinois; časem se rodina usadila v Clevelandu ve státě Ohio. Po ukončení střední školy strávil rok v Mexiku a rok na Kolumbijské universitě. Pak pracoval jako pomocník kuchaře a později cestoval do Evropy a Afriky jako námořník. V listopadu 1924 se přestěhoval do Washingtonu, D. C. 

Po letech strávených na moři i v Evropě uveřejnil báseň Černoch hovoří o řekách v časopise Crisis. Od toho okamžiku se stává literátem. Langston Hughes se přirozeně obrátil k tradici lidových forem blues a balady jako k hlavnímu zdroji inspirace. V jeho básních je patrný i vliv jazzu, a to ve formě i vnitřní struktuře veršů. Autor obohatil moderní americkou poezii nejen o vzrušující harlemskou tematiku, ale i o nový černošský poetický idiom. Od 40. let 20. století vypovídá Hughesova poezie o rostoucích deziluzích z vývoje americké společnosti, na druhé straně zobrazuje s láskou svět černochů.

Langston Hughes psal i divadelní hry. V té, jež se jmenuje Prostě božsky, v roce 1957 uvedl na scénu postavu ze svého seriálu Jesse B. Semple. S tímto hrdinou strávíme 4 dopolední Kabinety. Zábavný a moudrý obyvatel velkoměstského ghetta Jesse B. Semple je postavou Humorných črt, psaných od válečných let pro černošské noviny Chicago Defenden. Úplná bibliografie Hughesova díla je velmi obsáhlá. Svůj bohatý život, včetně cest do Evropy, Sovětského svazu a Afriky, zachytil v autobiografické knize Divím se, jak se toulám z roku 1955. Jeho způsob boje za práva a uznání kulturního bohatství afroameričanů byl veden s humorem a měkce. Pozdější tvorba černých Američanů už je mnohem tvrdší a vůči bělochům víc konfrontační.

Langston Hughes zemřel ve věku 65 let na rakovinu.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)