Iktome, Iktome, Iktome (2016)

Richard Erdoes. Několik indiánských vyprávění o prohnaném pavoučím muži a jeho kouscích. Překlad Eva Bulgakovová. Připravila Jiřina Tejkalová.  Režie Apolena Novotná.

Účinkuje Eduard Jenický.

Natočeno 2016. Premiéra 28. 11. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Americký rok a Kabinet.

Lit.: anonym: Richard Erdoes: Iktome, Iktome, Iktome. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2016 (článek). – Cit.: Několik indiánských vyprávění o prohnaném pavoučím muži a jeho kouscích. (…) Původní obyvatelé Ameriky, Indiáni, měli z překotného civilizačního vývoje ve Spojených státech jen malý užitek. Právo na zemi jim bílí osadníci upírali, jejich kulturu neuznávali, za sobě rovné je nepovažovali a mnozí je za sobě rovné nepovažují dodnes – mezi nimi i zástupci těžařských společností. Podobně jako v minulých stoletích při stavbě železnice a těžbě surovin, i dnes bojují indiánské kmeny proti stavbám na svém území – dnes už ovšem jinými prostředky než luky a šípy.

Americký rok - Foto: Vladimír Staněk

Aktuálně se dakotští Siouxové z rezervace Standing Rock brání proti tomu, aby přes ni vedl ropovod. Není proto od věci připomenout na závěr Amerického roku na Vltavě, že k Americe patří a stále je živá i indiánská kultura.

Richard Erdoes byl americký novinář. Jako žid utekl před nacisty do Ameriky, aby tam našel svou životní polohu jako spisovatel a publicista a nakonec i aktivista, zabývající se dějinami severoamerických indiánů. Jako spolupracovník redakce časopisu Life dostal do indiánské rezervace Pine Ridge a zůstal až do smrti uhranut indiánskou kulturou i myšlenkovým světem. Jeho byt v New Yorku se stal centrem amerického indiánského hnutí. Jeho dokumenty a rozhovory s indiánskými muži a ženami jsou uloženy v knihovně rukopisů na Yaleově univerzitě. Richard Erdoes zemřel roku 2008. Z jím sebraných indiánských vyprávění jsme vybrali tři příběhy. Zbývá ještě připomenout, že Indiáni pěstují dodnes storytelling jako soutěžní disciplínu.

V příbězích o šejdíři Iktomem mluví a jednají stromy i zvířata, hrdina jiného příběhu je chlapec z kamene, který se ničeho nebojí, a ve třetím nahlédneme do tajemství různých válečných taktik indiánských kmenů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)