Pan Blabuňka přišel pozdě k večeři (2001)

Ignát Herrmann. Povídka. Připravil Přemysl Rut. Zvuková spolupráce Jiří Fuhrman. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Taťjana Medvecká, Karel Pospíšil a Přemysl Rut.

Natočeno 2001. Repríza 30. 12. 2018 (ČRo 2 Praha, 19:00 h.; 23 min.); 6. 3. 2021 (ČRo Olomouc, 18:05 h.) v cyklu Setkání s literaturou.

Lit.: ele – Rut, Přemysl: Ignát Herrmann: Pan Blabuňka přišel pozdě k večeři. Poslechněte si příběh o tom, jak je dobré býti dochvilným. In web ČRo Olomouc, 6. březen 2021 (článek). – Cit.: Huspenina a guláš byl večer na stole u Blabuňků. Jenomže Pan Blabuňka přišel pozdě k večeři. Právě tak se jmenuje povídka českého autora humoristických povídek Ignáta Herrmanna.

A věřte, že pozdním příchodem svého muže paní Blabuňková nebyla nadšená. Ostatně ani pana Blabuňku nepotěšila studená večeře.

Prozaik, publicista a především autor humoristické literatury Ignát Hermann se narodil v roce 1854 Horním mlýně u Chotěboře, kdy byl jeho otec nájemcem. Svou pracovní kariéru započal jako kupecký učeň, později byl zaměstnán v obchodní sekci a v administraci nakladatelství J. Otty, se kterým byl vzdáleně spřízněn. V sedmdesátých letech vedl Ignát Herrmann humoristický časopis Paleček a na jeho stránkách taky uveřejnil své první texty. Od počátku osmdesátých let působil v redakci Národních listů a souběžně založil a redigoval humoristický časopis Švanda dudák, kam rovněž hojně přispíval. Herrmannovo dílo je velmi obsáhlé. Jeho sebrané spisy mají 50 svazků, za jeho života jich vyšlo 42, ostatní vydal jeho syn Vladimír po otcově smrti. Vrcholem jeho vážné prózy je román U snědeného krámu, ale mimořádné popularity dosáhlo jeho humorné líčení osudů rodiny pražského živnostníka Otec Kondelík a ženich Vejvara. Obě knihy se dočkaly také filmové adaptace. Pro Herrmannovu obsáhlou povídkovou tvorbu je charakteristický upřímný zájem o rázovité městské figurky a jejich prostředí, což dokládá také povídka s názvem Pan Blabuňka přišel pozdě k večeři. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)